Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2016. október 27., csütörtök

Almás morzsasüti

Az ősz elhozza nekünk az egyik legcsodásabb gyümölcsöt, az almát. Igaz nyáron is van alma, de az mégsem olyan mint az őszi ropogós alma. Ősszel annyi fajtája lelhető fel a piacon, a kertekben, hogy a bőség zavarával küszködök. Számtalan fajtája közül megmondani sem tudom melyiket szeretem a legjobban. Mindegyikben van valami jó, az egyik lédús, a másik édes mint a méz,  a harmadik kissé kesernyés, fanyar, de ugyanakkor édes... Szinte végtelen az íz és szín kavalkád, amit az almák nyújtanak .
Mostani sütimet savanykásabb (Jonatán, Idared) almából szoktam készíteni, mert nagyon jól ellensúlyozza a morzsa édességét.


Hozzávalók:
Tészta
35 dkg liszt
20 dkg margarin
12 dkg porcukor
1 tojás
1 mokkáskanál sütőpor
csipetnyi só
Töltelék
6-7 közepes alma
4 evőkanál liszt
4 evőkanál barnacukor
2 mokkáskanál fahéj
Morzsa
10 dkg margarin
12 dkg liszt
10 dkg barnacukor
2 mokkáskanál fahéj
csipetnyi só


A lisztbe elmorzsoljuk a margarint, hozzákeverjük a porcukrot, a sütőport, a csipetnyi sót és a tojással gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát.
Egy 27x35 cm-es tepsit vékonyan kikenünk margarinnal és beletesszük a kinyújtott tésztát. 
A sütőt 180 fokosra előmelegítjük és kb. 15 percig elősütjük a tésztát. 
Ez idő alatt meghámozzuk az almákat, kisujjnyi cikkekre vágjuk, és a lisztes, barnacukros, fahéjas keveréket rájuk szórjuk. Ügyeljünk rá, hogy az almákat mindenhol befedje.
Elkészítjük a morzsát is: a lisztet összekeverjük a barnacukorra, a fahéjjal, a csipetnyi sóval majd elmorzsoljuk benne a margarint.
A félig sült tészta tetejére szórjuk a morzsa felét és kirakjuk a fűszeres almával. A maradék morzsát az alma tetejére szórjuk és visszatesszük a sütőben, ahol újabb 25-30 percig sütjük. Ez idő alatt az almák egy kicsit megpuhulnak, a morzsa pedig ropogósra pirul a tetején.
Ha kihűlt kockára vágjuk. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek ízleni fog.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése