Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2016. október 28., péntek

Pozsonyi kocka

Amikor gyerek voltam péntekenként a nagymamám valamilyen tésztás ételt készített. A péntek volt a tészta nap. Ma péntek van, és én is egy finom tésztát készítek. Igaz ez a tészta már majdnem sütemény, sok mákkal, lekvárral. 


Hozzávalók:
8 dkg margarin
2 tojás
10 dkg cukor
1 evőkanál liszt
2 dl tejföl
1/2 citrom héja
5 dkg mazsola
40 dkg kocka tészta
15 dkg cukrozott darált mák
kb. fél üveg baracklekvár




A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lágy margarint, a lisztet, a tejfölt és a reszelt citromhéjat. A tojások fehérjét habbá verjük és óvatosan a tejfölös masszához keverjük. Legvégül hozzáadjuk a mazsolát, majd a kifőtt, alaposan lecsöpögtetett tésztát.


Egy 22x32 cm-es tepsit vastagon kikenünk margarinnal és a tészta 1/3 részét beleöntjük, meghintjük a darált mák 1/3 részével és híg baracklekvárt locsolunk rá. A többi tészta réteggel ugyanígy járunk el.


170 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt átsütjük.
Én fodros kocka tésztából szoktam készíteni, mert ez nem tömörödik annyira, mint a sima kocka tészta. Durum tésztából is nagyon jó! Dióval is lehet készíteni, igaz akkor már nem Pozsonyi kocka, de ugyan olyan finom. A lekvárt is ízlés szerint lehet variálni. Bármilyen ízű lekvárt  használunk nem fogja elrontani.



Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése