Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2016. október 22., szombat

Székelykáposzta

Sokan azt gondolják, hogy ez egy székely étel, pedig nem az. Ez egy igazi pesti étel. A legenda szerint Petőfi Sándor és  barátja, Székely József egy nap olyan későn tértek be kedvenc vendéglőjükbe, hogy már alig volt valami étel a konyhán....némi pörkölt és savanyúkáposzta-főzelék. Székely József a vendéglőssel összekevertette a kétféle ételt. Petőfinek annyira ízlett az étel, hogy legközelebb már székelygulyásként rendelte. Hamarosan a környékbeli vendéglőkben is elkezdték főzni ezt a finom étele, amely nemsokára már belekerült a szakácskönyvekbe, és a háziasszonyok egyik kedvence lett. Nekem is egyik nagy kedvencem ez a tradícionális magyar étel, amely nálam hozzátartozik az őszhöz és a télhez. A mai napsütéses idő ellenére tagadhatatlanul itt az ősz, ezért időszerűnek láttam, hogy ma ezt a nagyon finom ételt készítsem a családnak.

 
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
80 dkg sertéscomb
2 fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
fűszerpaprika,  darált sózott paprika, bors, só, paradicsom
zsír

 
A hagymát apró kockára vágjuk és üvegesre pirítjuk, megszórjuk paprikával, beletesszük a darált paprikát, a paradicsomot, és rátesszük a kockára vágott húst. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és a borsot. Ha szükséges kevés vizet öntünk rá, és elkezdjük főzni a pörköltet. Ha nagyon savanyúnak tartjuk a káposztát egy kicsit kimossuk, és ha túl hosszúak a káposzta szálak egy kicsit összevágjuk és a pörkölthöz adjuk. Amikor úgy látjuk, hogy szükséges, kevés vizet öntünk alá és lassú tűzön kb. másfél óra alatt puhára főzzük.


A vízzel bánjunk óvatosan, mert nem az a lényeg, hogy híg lében úszkáljon a káposzta és a hús. Anyukám mindíg azt mondja a káposzta főzéséhez bőven kell a zsír! :)
Tejföllel és puha kenyérrel tálaljuk.


Jó étvágyat kívánok!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése