Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2016. október 27., csütörtök

Túrós sajtos kocka

A sajtos pogácsák - vagyis kockák - népes táborából ez a legfinomabb,  amit valaha ettem. Nagyon szeretem, mert a benne lévő túró és sajt zsírossága miatt nem szárad ki. Habár, ezt eddig soha nem tudtam kipróbálni, mert másnapra alig szokott maradni ebből a leveles finomságból. A tésztája puha, az aranysárgára pirult sajt a tetején pedig finoman roppanós. A hajtogatás, és közé szórt sajt miatt sütés után is lehet látni, ahogy a hajtogatott rétegek elválnak egymástól.

Hozzávalók: 
50 dkg liszt
0,5 dl tej
4 dkg élesztő
1 egész tojás
25 dkg túró
10 dkg sajt
1,5 dl tejföl
12 dkg margarin
4 káváskanál só
1 kávéskanál cukor
15 dkg sajt a hajtogatáshoz és a tetejére
1 tojás a pogácsák lekenéséhez
A langyos tejbe elkeverjük a cukrot, és feltuttatjuk benne az élesztőt. A lisztbe elkeverjük a sót, belemorzsoljuk a margarint és a túrót, majd hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt.
Jó összegyúrjuk, majd kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, rászórjuk a sajt egy részét és a képen látható módon összehajtogatjuk.




30 percig pihentetjük, ismét kinyújtjuk, megszórjuk a sajt másik részével, és ugyanúgy hajtogatjuk mint az előbb. Újabb 30 percig pihentetjük.

2-2,5 cm vastagra nyújtjuk, lekenjük tojással, és éles késsel berácsozzuk a tészta tetejét. Egyforma 4x4 cm-es kockákra vágjuk. 


Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és mindegyik kocka tetejére teszünk egy kis halom resztelt sajtot. A sütőt 180 fokosra előmelegítjük és 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük.


Pogácsákat is lehet készíteni belőle, de jó éles késsel szép egyforma kockákra vágva is nagyon gusztusosak.



Jó sütést kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése