Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2016. október 14., péntek

Szőlős batyu

Az ősz beköszöntével nálam eljött a kelt tészták készítésének ideje. Ilyenkor jobban esik a forró sütő mellett ácsorogni, mint nyáron a rekkenő hőségben. Szeretem látni, ahogy életre kel az élesztő, ahogy felfut a tejben, majd egyre légiesebbre dagad a tészta.....és a frissen kisült sütemény illata semmivel sem hasonlítható össze. Egyik kedvenc kelt tésztából készült süteményem a  szőlős batyu, amely a gyermekkori szüreteket juttatja eszembe. Ilyenkor  túró helyett szőlő került a kis csomagok belsejébe.
Amikor legutoljára készítettem ezt a sütit, ötvöztem a túrós és a szőlős batyut, mazsola helyett magozott szőlő szemek kerültek a túró töltelékbe. Ez a változat is nagyon finom lett, de a gyerekkor ízét  mégis csak a szőlős batyu hozta vissza. Még tart a szőlő szezon, így érdemes kipróbálni ezt az igazán finom kelt tésztát.

Hozzávalók
 5 dkg élesztő
6 dl tej
10 dkg porcukor
5 tojássárgája
25 dkg olvasztott margarin
1 kg liszt
csipetnyi só
A langyos tejben feloldunk 1 teáskanál cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztet kelesztő tálba szitáljuk a közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt, és a porcukrot. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és az olvasztott margarint. A tésztát jól kidolgozzuk és 45 percig kelesztjük.

A tésztát kb 3 mm vastagságúra nyújtjuk és kb 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk. A lapokra teszünk néhány kimagozott szőlő szemet, megszórjuk kevés fahéjas kristálycukorral és batyukat formázunk belőle.




Tepsibe tesszük és további 30 percig pihentetjük, majd a kis csomagok tetejét megkenjük tojással és 180°C-ra előmelegített légkeveréses sütőben 30 perc alatt szép pirosra sütjük.




 Jó étvágyat kívánok az elkészült süteményhez!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése