Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2016. október 31., hétfő

Kifli - kelesztés nélkül

Imádom a frissen sült péksütemények illatát. Bevallom nem csak azért járok a pékségbe kenyeret vásárolni, mert az finomabb mint a közértekben kapható társai, hanem azért is, hogy érezzem a friss kenyér, kifli és más finomságok semmivel össze nem hasonlítható illatát.
A interneten nézelődtem, és Apróséf oldalán találkoztam ezzel a kifli recepttel. Kicsit kételkedtem, hogy valóban 40 perc alatt el lehet készíteni. Aztán egyik szombat reggel mielőtt felkelt a család nekiláttam.... és valóban az élesztő felfuttatásától a sütőből történő kivételig 40 perc alatt elkészültek a friss, ropogós kiflik. A tésztája kicsit tömörebb mint a közértekben kapható kifliké, és az íze olyan, mint amilyet gyerekkoromban ettem, és ugyanúgy szét lehet rétegeire szedni, mint a régi, állományjavító nélkül sütött kifliket. 
A hűvös őszi reggeleken, amikorra felkel a család érdemes megsütni. A frissen sült kifli csodás illata belengi az egész lakást, és még a leglustább családtagokat is kicsalogatja a konyhába. Ha megszeretnétek lepni szeretteiteket készítsétek el, biztos nagy sikeretek lesz vele.
 
Hozzávalók:
35 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
2,5 dkg vaj
1 mokkáskanál cukor
1 teáskanál só
A cukrot belekeverjük a tejbe és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt.
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd két cipóra osztjuk. A cipókat kerek lappá nyújtjuk és 4 részre felvágjuk. Ha vastagnak találjuk egy kicsit még így is nyújthatunk rajta. A szélesebbik oldalától kezdve feltekerjük, és kifli alakúra hajlítjuk. 
 
 
 
A tepsiben még megkenjük tejjel a kiflik tetejét, majd 200 fokosra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
 
 
 
 Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése