Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2016. október 22., szombat

Szilvalekváros papucs

Ezt a hájas sütit régen mindig disznóvágáskor készítette Anyukám. Ma már nincs nálunk disznótor, de "disznótoros" lekváros papucsot azért még most is készítünk. A tésztája finom omlós. Bármilyen lekvárral nagyon finom, de nekem ehhez a süteményhez a házi szilvalekvár tartozik.


Hozzávalók:
1 kg liszt
70 dkg tisztított, darált háj
2 egész tojás
2 dl tejföl
5 dkg élesztő
0,5 dl tej
1 kanál ecet vagy bor
csipetnyi só
Töltelék: szilvalekvár

 
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk. A lisztet a hájjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, az ecetet vagy bort, a felfuttatott élesztőt és a sót.
Jól összegyúrjuk és kb. 1 órán keresztül pihentetjük. A kelesztés után 5 mm vastagra kinyújtjuk és 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepébe teszünk 1-1 halom szilva lekvárt. A négyzetek két sarkát összecsíptetjük és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A papucsok tetejét megkenjük felvert tojással és további 40 percig pihentetjük.
180 fokosra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.


Ebből a tésztából készíthetünk pogácsát is, akkor a tésztába egy kicsit több sót kell tenni, és vastagabbra kell nyújtani mielőtt kiszaggatjuk a pogácsákat.

Remélem  mind a két variáció ízleni fog nektek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése