Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2016. november 24., csütörtök

Betyáros zöldbableves

A levesek nagy rajongója vagyok. Nálunk nem telhet el úgy nap, hogy leves ne kerüljön a családi asztalra. Mindegy, hogy könnyű zöldségleves, bársonyosan simogató krémleves, forró húsleves, vagy éppen jéghideg gyümölcsleves.....mindegyiket nagyon szeretem. .És most az egyre hidegebbre forduló időben egy tányér forró leves nem csak átmelegíti a testet és a lelket, de remek folyadék pótlás is. 
Ezt a levest egy régi Ízőrzők adásban láttam, és nagyon megtetszett. Nyáron bográcsban készítve az igazi, de a fazékban főtt változata is felülmúlhatatlanul finom. Nagyon tartalmas, ezért külön második fogás nem is feltétlenül kell utána.... de egy finom tészta azért tovább emeli az étkezés élményét.
 
 
Hozzávalók: 
10 dkg füstölt szalonna
1evőkanál zsír
1 fej hagyma
15 dkg tarhonya
50 dkg zöldbab 
1 paprika
1 paradicsom
őrölt paprika
bors
30 dkg füstölt főtt tarja
3 dl tejföl 
 

A szalonnát apró kockára vágjuk és kiolvasztjuk a zsírját, hozzáadjuk kockára vágott hagymát és üvegesre pirítjuk. Ezután beletesszük a tarhonyát, és szép zsemleszínűre pirítjuk, de vigyázzunk, hogy a hagyma és a szalonna ne égjen meg. Amikor szép a színe, rátesszük az őrölt paprikát és a borsot, valamint a kockára vágott paprikát, paradicsomot és a zöldbabot majd felöntjük 2-3 liter vízzel. Ízesítjük sóval és összeforraljuk.
Amikor a tarhonya is megpuhult hozzáadjuk a kockára vágott tarját. Egyet még forralunk a levesen, majd a simára kevert tejföllel sűrítjük. Ha van friss vagy fagyasztott pertezselyemzöldünk, abból egy keveset szórhatunk rá miután lezártuk a leves alatt a lángot.
A leves sózásával vigyázzunk, mert a szalonna és a tarja is eléggé sós.
A tejfölt  simára keverjük, és kanalanként hozzáadunk a forró levesből, hogy amikor beleöntjük a levesbe ne csomósodjön össze.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése