Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2016. november 2., szerda

Lúdláb torta

Még egy torta recepttel adós vagyok. Tegnap csak a fiam tortájának a receptjét írtam le, most következik a másik ünnepelt tortája.

 
A vejem kedvenc tortája a csokis - mindegy milyen csokis, az a lényeg, hogy csokis legyen. Most egy nagyon csokis tortát kapott. Csokis piskóta, csokikrém, csokimáz, csoki díszítés a tetején, és némi meggy a krémbe meg a tetejére. Igazi csokis élvezet. Ajánlom mindenkinek aki nem a túlságosan édes, habos sütik rajongója. Az igazat megvallva ebben is van bőven krém, és cukorban sem szűkölködik, de mégsem émelyítően édes sem a tészta sem a krém. És a savanykás meggy.....az teszi igazán egyedivé, pikánssá. Azt gondolom, aki megsüti nem fog csalódni benne.
 
 
Hozzávalók:
Piskóta hozzávalói: (25 cm-es formához)
20 dkg cukor
20 dkg rétesliszt
5 dkg kakaó
1 dl olaj
1 dl tej
3 tojás
1 mokkáskanál sütőpor
csipetnyi só
Krém hozzávalói:
2 csomag étcsokis pudingpor
2 evőkanál kakaópor
5,5 dl tej
5 + 10 dkg cukor
20 dkg vaj
fél üveg magozott meggybefőtt
Tetejére:
9 dkg-os Party tortabevonó
1 evőkanál étolaj

 
Első lépésként a piskótát készítjük el. A tojások fehérjét egy csipetnyi sóval habbá verjük, és beleteszünk 1-2 evőknalálnyi cukort. A tojások sárgáját kavarjuk ki a cukorral, majd adjuk hozzá az olajat, a tejet, a kakaóport, végül a sütőporral elkevert lisztet. Ezután óvatosan forgassuk bele a tojáshabot. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában, 170 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült e a torta közepe is.
Elkészítjük a főzött pudingkrémet. A pudingport a kakaóval,  a cukorra és néhány kanálnyi tejjel elkeverünk. A többi tejet felforraljuk, beleöntjük a pudingos keveréket és sűrűre főzzük. Amíg hűl a tészta és a puding, habosra keverünk 20 dkg vajat 10 dkg porcukorral, majd a kihűlt főzött krémhez keverjük.
A krémből elveszünk annyit, amennyi a díszítéshez kell. A többi krémet egyenletesen a torta tetejére, és nagyon vékonyan az oldalára kenjük. A krémbe nyomkodjuk a fejtett meggyszemeket, majd egyenletesre elsimítjuk a krém tetejét.
 
 
 
A tortabevonót 1 evőkanál étolajjal a mikró olvasztófokozatán vagy vízgőz felett felolvasztunk, és a torta tetejére és oldalára kenjük. Amikor megszilárdult a csoki, krémmel és meggyszemekkel díszítjük.
 
 
Néhány jó tanács a torta elkészítéséhez: Minden sütő más, ezért a sütési idő csak irányadó! A puding főzésekor nagyon kell figyelni, mert nagyon sűrű és odakaphat. Amikor kihűlt a puding robotgéppel egy kicsit keverjük át, így nem lesz csomós. Ehhez a sütihez hollandkakaót és vajat használjatok, akkor lesz igaz finom.

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése