Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2016. november 8., kedd

Túrós nokedli

Egész nap az járt az eszembe, hogy mit kellene főzni. A hétvégi maradék már nem elég az egész családnak, ráadásul a szokásosnál később érek haza. De valamit azért varázsolni kell....húst semmiféleképpen, az bőven sok volt a hétvégén, főzelék...azt a fiatalság nem nagyon díjazná....talán valami tészta, de nem édes, mert a hétvégi süti áradatból még van néhány szelet. És ekkor jött a világmegváltó ötlet, a túrós nokedli. Néhány éve, kedves kolléganőmtől tanultam ennek a gyors és laktató tészaételnek az elkészítését. Tudom, hogy sokan idegenkednek a nokedli készítéstől, vagyis inkább az utána következő mosogatástól, de ennek ellenére érdemes kipróbálni. A végeredmény kárpótolni fog a mosogatásért. Aki szereti a túrós tésztát - a sós változatot - vagy a túrós csuszát, annak mindenképpen el kell készítenie, mert sokkal szaftosabb, lágyabb mint említett társai. Egy finom leves után önmagában is megállja a helyét, de lecsósszelet köreteként fenomenális.
 
 
Hozzávalók:
40 dkg liszt
1,5 dl tej
1,5 dl víz
2 tojás
40 dkg túró
6 -7  dl tejföl
szalonna
sajt
bors
kapor
 
 
Amíg felforr a tészta főzéshez a víz, elkészítjük a nokedli tésztáját, a túrós masszát és megsütjük az apró kockára vágott szalonnát.
A túrót villával törjük össze, keverjük hozzá a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és tegyük hozzá az apróra vágott kaprot és a megsütött szalonnakockákat.
A tojásokat elhabarjuk 1 mokkáskanálnyi sóval, hozzáöntjük a tejet és a vizet, majd a lisztet és összekeverjük. Nem kell kidolgozni, csak épphogy összekeverni. A nokedlit sós vízben kifőzzük, leöblítjük, jól lecsepegtetjük és beletesszük a túrós - tefjölös masszába.
Egy tepsit (20x30 cm-es)  kikenünk a kisült szalonna zsírjával és beleöntjük a tésztát. A tetejére reszelt sajtos szórunk és 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt világosra sütjük.
 
 
Néhány tanács: ha túl lágy lenne a tészta, adjunk hozzá egy kevés lisztet, ha pedig túl kemény akkor egy kis vizet. A tészta állaga nagyban függ a liszt minőségétől ezért a fenti mennyiségek csak irányadók!
A kapor opcionális,  amikor nincs friss akkor fagyasztott kaporral is nagyon finom, de aki nem szereti tehet bele petrezselyem zöldjét, zöldhagymát, vagy akár ezek nélkül is készítheti. A szalonna szintén választás kérdése, lehet füstölt vagy császár, bacon, de akár sonka is.

 
Jó főzőcskézést kívánok ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése