Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2016. november 22., kedd

Túrós zsemle

Szoktatok túróval töltött zsemlét készíteni? Ha eddig nem tettétek, akkor itt az ideje, hogy kipróbáljátok. Én elég nagy adagot szoktam készíteni, mert az egész családnak nagy kedvence. Nem igényel nagy szakácstudományt, de mégis levehetitek vele a lábáról a családot. Én általában valami tartalmas leveshez, második fogásnak szoktam készíteni. Majdnem olyan mint egy hatalmas szelet süti. A zsemlék belseje a benne lévő mazsolás tölteléktől és a mártogatáshoz használt tejtől szinte krémes, a külseje ropogós. És a benne lévő túrós töltelék sem utolsó.
Egyszer egy kedves barátnőm, aki korábban nem evett még ilyen nyalánkságot, azt mondta olyan mint egy finom kelt rétes. Jót nevettem rajta, hiszen soha eszembe nem jutott volna, hogy egy zsemlét a réteshez hasonlítsak, akár ízben is, mert formában aztán tényleg nagyon messze vannak egymástól. Érdekes,  ha azóta készítem mindig eszembe jut a rétes.
 
 
Hozzávalók:
10 db zsemle
50 dkg túró
reszelt citromhéj
1 csomag vaníliás cukor
6 evőkanál cukor
2 evőkanál tejföl
2 egész tojás
5 dkg mazsola
Zsemlék mártogatáshoz
6 -7 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
Tetejére
3 evőkanál tejföl
1 evőkanál cukor
 
 

A zsemlék tetejét levágjuk, a belsejüket kiszedjük, úgy, hogy a külső héja ne sérüljön. 
Elkészítjük a tölteléket: a túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a tojásokat, a citrom héjat, a vaníliás  cukort és a tejfölt, majd a zsemlék apró darabkákra tépkedett  belsejét, és a mazsolát. 
Egy tepsit alaposan kikenünk margarinnal. A tejbe belekeverjük a vaníliás cukrot és belemártjuk a zsemléket. Mindegyik zsemle belsejébe teszünk 2-2 kanál tölteléket. Rátesszük a tejbe mártott "kalapokat" is, és mindegyiket megkenjük a  cukros tejföllel.
170 fokosra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
 
 
Ha egy kicsit jobban ráértek, akkor a tojásfehérjét verjétek habbá, és úgy tegyétek a töltelékbe, sokkal légiesebb lesz tőle. Én most eléggé késésben voltam a vacsorával, ezért csak az egész tojásokat kevertem a túróhoz. A töltelékbe természetesen ízlés szerint lehet növeli vagy csökkenteni a cukor mennyiségét.
A zsemlék áztatásánál nagyon vigyázzatok, hogy ne ázzanak szét, inkább csak a külsejét mártsátok bele. A töltést célszerű úgy végezni, hogy 1-1 zsemlét tejbe mártjuk, tepsibe tesszük, bele teszünk 1 kanál tölteléket. Amikor az összes zsemle tepsiben van, a maradék tölteléket is belekanalazzuk. Ekkor a tetőket is belemártjuk a tejbe és a zsemlékre helyezzük. Ha így készítjük nem löttyednek össze a zsemlék. A mártogatáshoz használt tej mennyisége a zsemle vastagságától, állagától függően több is lehet.
 
 
Bízom benne, hogy elnyeri a tetszéseteket ez a nagyon egyszerű és laktató finomság.
 

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése