Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2016. november 17., csütörtök

Tera néni lekváros süteménye

Ez a sütemény tényleg egy nagyon régi családi recept. Nagypapám testvéréről, Tera néniről kapta a nevét. Szüleim elmondása szerint - hiszen akkor még én is nagyon kicsi voltam - Tera néni sütötte mindig ezt a süteményt, és amikor  látogatóba jött textilszalvétába csomagolva hozta a kóstolót. Szegény nénike már régen nincs közöttünk, de amikor lapozgatom a süteményeskönyvet és meglátom ezt a sütit mindig eszembe jut.
A süti tésztája nagyon omlós, a benne lévő többféle lekvártól pedig pikáns. 
Ez is olyan régimódi, és mégis megunhatatlan sütemény. Semmi különleges hozzávalót nem tartalmaz, és ebben rejlik a varázsa. Azért is szeretem a régi recepteket, mert csupa olyan összetevőből állnak, amelyek  a legtöbb háztartásban alap dolgok. Nem kell sütés előtt külön bevásárlókörútra kelni, hogy beszerezzük a sütihez valókat.
Remélem nektek is tetszeni fog ez a végtelenül egyszerű, elronthatatlan sütemény.
 
 
Hozzávalók:
45 dkg liszt
9 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
1 csipetnyi só
15 dkg margarin
10 dkg zsír
2 tojás
3 különböző lekvár (kb. 4-4 evőkanálnyi)
 
 
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a porcukorral, a sóval és elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzátesszük a zsírt, a tojásokat és összegyúrjuk a tésztát.
4 cipót formázzuk a tésztából. Egy 20x30 cm-es tepsit kizsírozzuk, és az első kinyújtott tésztalapot beletesszük. Megkenjük meggylekvárral, erre tesszük a második lapot, amelyre baraklekvárt kenünk. Erre ismét tésztalap kerül, ezt megkenjük ribizlilekvárral és befedjük a negyedik lappal.
A sütemény tetejét megszúrkáljuk, hogy a sütésközben keletkezett gőz távozni tudjon belőle. 160 fokosra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
A tetejét vékonyan megszórjuk porcukorra.
 
 
A tészta elég zsíros, ezért ha szükséges egy pici lisztet még tehetünk hozzá. Készíthetjük csak margarinnal is, de a zsírtól sokkal omlósabb lesz a tészta.
Bármilyen lekvárral nagyon finom, akár egy félével is, de minnél több féle van benne, annál zamatosabb. Az eredeti receptben két réteg szilvalekvár és egy réteg baracklekvár volt.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése