Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2016. november 28., hétfő

Párolt gombás szelet

Ma vendégeket vártam, azt már korábban eldöntöttem, hogy valami karajból készült ételt fogok készíteni. Több variáció is forgott a fejemben, de nagyon nehezen ment a döntés. Aztán az alapján döntöttem, hogy melyik étel készül el gyorsabban. Ez kicsit önzőségnek hangzik, de higgyétek el, azért mert gyorsan elkészül még nagyon finom. És úgy tűnt jól döntöttem, mert a kedves vendégeknek ízlett.
Nagyon szívesen készítek gombás ételt, mert nagyon sokféle módon felhasználható. Persze az ízesítésen nagyon sok múlik, mert a csiperkegombának nincs nagyon jellegzetes íze. Jelen esetben a frissen őrölt bors és a petrezselyem, ami igazán ízletessé teszi a gombás ragut. A hirtelen kisütött karaj szeletek a raguban történő párolás után annyira puhák lesznek, hogy szinte szétomlanak az ember szájában.



Hozzávalók:
8 szelet karaj
50 dkg gomba
1 kicsi fej hagyma
1 teáskanál liszt

bors
petrezselyem
ételízesítő
A sütléshez: zsír és liszt 


A hús szeleteket egy kicsit megklopfoljuk, sózzuk borsozzuk és egy kicsit félrerakjuk, hogy átjárja a só és a bors.


Kevés zsíradékot forrósítunk és a lisztbe mártott húsok mindkét oldalát hirtelen megsütjük. A visszamaradó zsírba megdinszteljük az apró kockára vágott hagymát. A gombát vékony szeletekre vágjuk és a hagymához adjukt. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt megpároljuk. Amikor puha a gomba, rászórunk 1 teáskanál lisztet elkeverjük és felöntjük 1 dl vízzel,  ízesítjük ételízesítővel és pertezselyemmel. Ekkor visszatesszük a húst a gombás szószba és puhára főzzük. Ha úgy érezzük még tegyünk bele borsot és ha szükséges akkor vizet is. 



Süt krupmlival a legfinomabb, de másfajta krupmlis körettel is nagyon jó. A pároláshoz víz helyett használhatunk húslevest is, de akkor vigyázzunk az ételízesítővel, nehogy sós legyen.



Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!



2 megjegyzés:

  1. Lenczné Loibl Évi2016. november 29. 7:17

    Szia Gizus!
    Ez mennyeien hangzik, ki is fogom próbálni. A gomba ízesítése nálam is bors és petrezselyem, de a kakukkfű az, ami kihagyhatatlan. Puszillak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Évi!
      Igen a kakukkfű nagyon passzol a gombához, de nálunk ebbe az ételbe nem szokot kerülni. Biztos azzal is nagyon finom lesz. Puszi :)

      Törlés