Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2016. november 7., hétfő

Mézes krémes

Mézes krémes.....az örök klasszikus sütemény. Azt hiszem nincs olyan család, ahol ünnepi alkalmak valamelyikén ne kerülne az ünnepi asztalra belőle egy tányérral. Minden családban van egy jól bevált mézes krémes recept, amit a mama vagy anyu, esetleg keresztanyu tud a legjobban elkészíteni. A mi családunkban is így van ez. Mama mézes krémese a világ legfinomabb mézes krémese. Én hiába csinálom ugyanúgy ahogy anyukám, mégsem olyan. Finom is és szép is, de mégsem olyan.  A lányom egyszer azt mondta, azért mert Mama sütijében benne van  Mama keze munkája van, és ez biztos így van. Szóval most egy újabb mézes krémes kísérletem eredményét mutatom meg nektek, nagyon finom lett, de még nem tökéletes. És soha nem is lesz az, mert Mama mézes krémese a tökéletes <3
 
 
Hozzávalók:
Tésztához
50 dkg liszt
16 dkg porcukor
2 tojás
6 dkg zsír
2 evőkanál tejföl
4 evőkanál méz
1 kávéskanál szódabikarbóna
csipetnyi só
Krémhez
6 dl tej
6 evőkanál gríz
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
baracklekvár
 
 
A mézet a porcukorral, és a tojással gőz fölött összekeverjük, amikor kihűlt hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, a zsírt, a tejfölt és egy csipetnyi sót. A tésztát 4 részre osztjuk és tepsi hátoldalán, 160 fokosra előmelegített sütőben 4 vékony lapot sütünk. (Én 25x38 cm-es tepsit használtam.)
 
 
Amíg hűlnek a lapok elkészítjük a krémet. A tejből és a grízből sűrű tejbegrízt főzünk. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Amikor kihűlt a tejbegríz összekeverjük a vajas krémmel, majd megkenjük a lapokat.
A süteményt a következő módon állítjuk össze: mézes lap - grízes krém fele - mézes lap - baracklekvár - mézes lap - grízes krém másik fele - mézes lap.
A süteményt másnapig pihentetjük, hogy a lapok megpuhuljanak, felszeleteljük és a tetejét vékonyan meghintjük porcukorral.
 
 

És végül, egy ráadás kép Anyukám tökéletes Mézes krémeséről:
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése