A múltkori bejegyzésemhez, a Luxus rácsoshoz hasonlóan, ez is egy igen régi recept, ami szintén nagymamámtól származik. Régóta benne van az én sütis könyvembe is, de eddig soha nem sütöttem meg. Nagy mulasztás ez részemről, mert nagyon finom és mutatós süteménytől fosztottam meg magunkat. Az omlós lapok között jó sok lekvár van, ettől finom szaftos lesz a süti. Ezt az egyszerű sütit, a tetején ropogósra pirult diós hab teszi fenségessé.
Ezután biztos, hogy sokszor el fogom készíteni, mert annyira finom, hogy pillanatok alatt lefogyott. Pedig egy tepsi almás pite is készült vele egy időben. És nálunk, főleg unokáim nagy kedvence az almás pite. Az a tény, hogy ez a süti megelőzte a pitét, ékes bizonyíték arra, hogy valóban nagyon finom, hiszem dédi almás pitéjével nehéz szembeszállni, de ennek a sütinek sikerült.
A múltkori bejegyzésemhez, a Luxus rácsoshoz hasonlóan, ez is egy igen régi recept, ami szintén nagymamámtól származik. Régóta benne van az én sütis könyvembe is, de eddig soha nem sütöttem meg. Nagy mulasztás ez részemről, mert nagyon finom és mutatós süteménytől fosztottam meg magunkat. Az omlós lapok között jó sok lekvár van, ettől finom szaftos lesz a süti. Ezt az egyszerű sütit, a tetején ropogósra pirult diós hab teszi fenségessé.
Tésztához:
35 dkg liszt
10 dkg porcukor
15 dkg zsír
3 tojássárgája
fél citrom leve és héja
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaópor
csipet só
Habhoz:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
15 dkg dió
Lapok közé:
6-7 evőkanál lekvár
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval, és a porcukorral, majd elmorzsoljuk benne a zsírt, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a levét, majd a 3 tojássárgáját. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, és két részre osztjuk. Az egyik feléhez hozzágyúrjuk a kakaóport. A sárga tésztát akkorára nyújtjuk, hogy kibéleljünk vele egy kizsírozott 22x33 cm-es tepsit. A tészta tetejét jó vastagon megkenjük lekvárral és befedjük a kakaós tésztával. Ennek a tetejét is megkenjük lekvárral és rákenjük a habot, amelyhez keményre verjük a tojásfehérjét, hozzákeverjük a porcukrot, majd a darált diót.
A sütőt kb. 170 fokra előmelegítjük és megsütjük a tésztát.
Tepsiben hagyjuk kihűlni, és amikor teljesen hideg, hosszúkás szeletekre vágjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése