Általában nagy családi bográcsozások, sütögetések alkalmával vagy nagy baráti összejövetelekre készítem ezt a sütit. Még másnap is nagyon finom puha a tésztája, ez egyrészt a szaftos tölteléknek köszönhető, másrészt annak, hogy a tésztában nincs tojás.
A töltelék szépem megsül benne, nem maszatol ezért nagyon jól csomagolható kiránduláshoz, utazáshoz vagy a gyerekeknek uzsonnára. Egy bögre teával néhány darab remek napindító reggeli. Vigyázzunk egy darabnál nagyon nehéz megállni, eteti magát.
Hozzávalók:
Tésztához
50 dkg liszt
15 dkg zsír
3 dkg élesztő
3 dl tej
1 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál só
Töltelékhez
15 dkg gépsonka
2 dl tejföl
10 dkg reszelt sajt
1 kis fej lilahagyma
só
bors
petrezselyem
Tetejére
1 tojás
A langyos tejbe elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztbe belekeverjük a sót és elmorzsoljuk benne a zsírt, majd hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, és rugalmas tésztává gyúrjuk. Meleg helyen kb. 50 perc alatt duplára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a tejfölbe belekeverjük az apró kockára vágott sonkát, a nagyon apóra vágott lilahagymát, a reszelt sajtot és a finomra vágott petrezselyem zöldjét. Ízlés szerint teszünk bele sót és borsot.
A tésztát félujjnyi vastagra nyújtjuk és kb. 8x8 cm-es négyzeteket vágunk belőle. A tészta darabok közepébe teszünk 1-1 halom tölteléket és a két szélét jó erősen összecsípjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és tojással lekenjük a sütiket.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük és a papucsokat 15-20 perc készre sütjük.
Én a töltelékbe teszek egy kevés majoránnát, borsikafüvet is. Nyáron természetesen friss zöldfűszerekkel készítem, ettől nem csak finomabb, de szép színes is lesz. Ha akad otthon 1-2 szelet pritamin paprika azzal tovább fokozhatjuk az íz és színkavalkádot.
Jó sütést és jó étvágyat kívánok hozzá!
Isteni finom lett. Én a töltelékbe tettem egy sonkás sajtkrémet is. Köszönöm a receptet.
VálaszTörlés