Egész héten azon kattogott az agyam, hogy mit kellene sütnöm Húsvétra. Egy dologban biztos voltam, hogy sós süteményt biztosan sütni fogok. Már csak azt kellett eldöntenem, hogy milyen süti legyen. Pogácsa, sajtos rúd, ropi, kifli. Végül a virslivel töltött kiflire esett a választásom. Ezt a receptet kedves kolléganőmtől kaptam még évekkel ezelőtt. Igaz kicsit változtattam rajta, mert ő minden kiflibe egy-egy kocka margarint tett, én pedig a tésztát megkenem olvasztott margarinnal, és virslivel, sonkával, vagy éppen sajttal töltöm. A végeredmény viszont mind a két módszerrel ugyan olyan finom. Ebből a mennyiségből egy kiadós adag (64 db) kifli készül. Remek vendégváró, és sörkorcsolya.
Hozzávalók:
5 dl tej
7 dkg élesztő
1 mokkáskanál cukor
1 kg liszt
4 teáskanál só
2 dl étolaj
Töltelék:
20 dkg margarin
virsli
15 dkg reszelt sajt
Tetejére:
1 tojás
1 mokkáskanál tejföl
15 dkg reszelt sajt
A langyos tejbe elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Amikor feljött az élesztő, hozzáöntjük a liszthez. Hozzáadjuk a sót, az olajat és alaposan összegyúrjuk. A tésztát négy részre osztjuk és kb. 50 percig kelesztjük.
A kelesztési idő leteltével vékony korongot nyújtunk belőle (2-3 mm), és megkenjük az olvasztott margarin negyedével. A tésztát 16 egyenlő részre vágjuk, és minden cikkre egy-egy darab virslit és egy kis halom reszelt sajtot teszünk.
A háromszögeket feltekerjük, mint a kiflit, tepsibe tesszük, megkenjük a tejföllel elkevert tojással és minden kifli tetejére teszünk sajtot.
A további 3 tészta gombóccal is ugyan így járunk el.
A kifliket 170 fokra előmelegített sütőben, aranysárgára sütjük.
Virsli helyett készíthetjük sonkával, baconnal, vagy sajttal.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése