Ma van apukám születésnapja. Nagyon édes-szájú a drágám, ezért ezzel a torta csodával készültem a köszöntésére.
És tényleg nem túlzás, hogy csoda, mert tényleg az. Kívül ropogós, belül krémes, a teteje habos és gyümölcsös. Az elkészítése sem bonyolult, nem igényel különösebb szaktudást, és időt. Maga a torta elkészítése kb. 35 percet vesz igénybe, ami időigényes az a hablap sütése és hűtése.
Mindenkinek ajánlom, aki nem retteg attól, hogy néha egy kis többlet kalóriát is egyen. Nem hinném, hogy néha - néha nem engedhetünk meg magunknak egy kis édes élvezetet. Az ilyen édes pillanatokat élvezni kell, ahogy roppan a hab, selymesen olvad a tejszín és a zamatos gyümölcs íze keveredik az édes ízekkel. Természetesen nem bíztatok senkit arra, hogy reggeltől estig édességet egyen, de úgy gondolom vannak olyan alkalmak, amikor a lelkiismert furdalás messzire kell űzni, és élvezni az édes csábítást.
Ha jól belegondolunk ráadásul még takarékosdodunk is, mert a maradék tojásfehérje felhasználásának is remek módja. Sok süteményhez csak a tojássárgája kell, és felmerül a gondolat, hogy mi történjen a fehérjével. Ha egy-két egész tojást hozzáütünk, panírozhatjuk vele a vasárnapi rántott húst, süthetünk bundáskenyeret, gyúrhatunk vele csipetkét, vagy lefagyaszthatjuk, és amikor a kellő mennyiség gyűlik össze, süthetünk vele sütit. De mégis, a legjobb, ami a maradék tojásfehérjével történhet, ha Pavlova tortát sütünk belőle. Én is ezt tettem most.
Drága Apukám Isten éltessen nagyon sokáig jó egészségben és boldogságban!
Hozzávalók:
6 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
15 dkg porcukor
2 evőkanál keményítő
csipetnyi só
1 mokkáskanál ecet
Tetejére:
4 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor
ízlés szerint porcukor
2 csomag habfixáló
idény gyümölcsök
A tojásfehérjét csipetnyi sóval laza habbá verjük, hozzáadjuk az ecetet, kis adagokban a kritálycukrot és fényes, kemény habbá verjük. A porcukorhoz hozzákeverjük a keményítőt és szintén is adagonként a hab tetejére szitáljuk és óvatos, laza mozdulatokkal hozzákeverjük.
Sütőpapírra rajzolunk egy 24-25 cm-es kört, a habot a kör alakba halmozzuk. A közepétől egy kicsit a szélei felé húzzuk a habot, mert sütés közben úgyis megemelkedik a közepe.
180 fokra előmelegítjük a sütőt, majd 110 fokra mérsékeljük, betesszük a hablapot, és kb. 80-90 perc alatt megszárítjuk. A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
Amikor teljesen kihűlt rákenjük a vaníliával és cukorral ízesített tejszínt. A tetejét gyümölcsökkel díszítjük.
Tejszín helyett készíthetjük növényi habbal is, de ilyenkor nem kell bele cukor, mert a növényi habok általában cukrozottak.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése