Nem hiszem, hogy sok finomabb étel van, mint a hideg meggyleves. Amikor kislány voltam, anyai nagymamám és keresztanyám meggylevese volt a meghatározó számomra. A "Melegvölgyi" szőlőben volt egy meggyfájuk, amin hihetetlenül édes és szinte bordó volt a meggy. Az ebből készült meggyleves - vagy, ahogy felénk hívták meggyszósz - olyan csodás ízű volt, amit azóta sem ettem. Az állaga, olyan se nem leves, se nem szósz, a színe egészen sötét bordó, az íze, pedig édes, ugyanakkor savanykás volt. Még most is a számban érzem, ha becsukom a szemem.
Kezdő háziasszony koromban, amikor már önállóan bontogattam a szárnyamat, mondtam anyukámnak majd én főzök igazi finom, tejszínes meggylevest. Tényleg nagyon finom lett, de....... Ott volt az a fránya DE! Mert be kellett ismernem, hogy Dédike - miután megszülettek a gyerekeim, mi is így szólítottuk mamát - egyszerű, olcsó meggylevese sokkal jobban ízlik a családnak. Keményítővel és pudingporral is próbálkoztam, de az elvette a csodás színét, és az igazat megvallva az íze sem lett olyan mint az övé volt. A titok annyi, hogy a habaráshoz, egyszerűen hideg vízzel kell elkeverni a lisztet. Nem kell sem tejszín, sem tejföl, de még tej sem a habarásba. Semmi fűszer csak némi cukor, mert a zamatos meggy megadja neki a csodás ízt.
És a legfontosabb dolgot majdnem elfelejtettem, a hamisítatlan dédimama féle meggyleves csak szemes meggyből finom. Nem, ez nem igaz ..... fejtett meggyből is tökéletes, de nekem az emlékek miatt a szemes meggy társul ehhez a leveshez.
Hozzávalók:
kb. 1 kg meggy
(ha egy kicsit több, az csak jót tesz neki)
3 evőkanál liszt
ízlés szerint cukor (3-4 evőkanál)
kb. 1,5 l víz
A megtisztított meggyet egy fazékba tesszük, aláöntünk 2-3 evőkanál vizet és a cukrot. Lassú lángon elkezdjük dinsztelni a meggyet. Amikor kezd összeesni, felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk, majd felforraljuk. Néhány percig főzzük, hogy elfőjön a habja. Közben elkészítjük a habarást. A lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd a leveshez öntjük. Egyet forralunk rajta, megkóstoljuk, és ha úgy érezzük, cukorral ízesítjük.
Alaposan lehűtve kínáljuk.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Szívesen kipróbálom.
VálaszTörlésÊn vailia pudingal suritem
VálaszTörlésMai napig így készítem, de hisz' egy helyen tanultuk! ❤️
TörlésMai napig így készítem, de hisz' egy helyen tanultuk! ❤️
Törlés