Már nagyon közeleg a karácsony, én ilyenkor már a sütés közepette vagyok. A száraz sütemények, apró linzerek után neki láttam megsütni a bejgliket is. A hagyományos diósat és mákosat. Tudom, hogy sokan szeretik a gesztenyés és túrós változatot is, de ha karácsony, akkor nekem csak diós és mákos bejgli létezik. Van egy jó bejgli recept már a blogon, de aki ismert tudja, hogy állandóan kísérletezek a receptekkel. Ez a változat is egy ilyen kísérletezés eredményeként született. Ezért is innen - onnan a "fedőneve". Már hónapok óta nézegettem a különböző csoportokba, és blogokra feltett recepteket, és ezek ötvözetéből sikerült a saját, számomra tökéletes bejglit megalkotni.
Ebből a mennyiségből 5 rúd (kb. 75 dkg-os) bejgli készül.
Figyelem a tészta hozzávalói 5 rúdhoz elegendőek, a töltelék viszont 1 rúdhoz elegendő! Tetszés szerint kell növelni a töltelék mennyiségét, annak függvényében, hogy melyik ízesítésből mennyit szeretnénk készíteni.
Hozzávalók:
Tésztához (5 rúdhoz):
1 kg liszt
20 dkg vaj
15 dkg zsír
10 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
1 dl tejszín
2 dl tej
(szükséges 1 evőkanál tejföl)
csipet só
2 tojássárgája
Töltelék (1 rúdhoz):
16 dkg dió vagy mák
10 dkg kristálycukor
2-3 evőkanál mazsola
ízlés szerint reszelt citromhéj
1,5 evőkanál tej
2 evőkanál lekvár
Először a tölteléket készítjük el. Mivel a mennyiséget 1 rúdhoz adtam meg, szorozzátok meg annyival ahány rudat az egyes ízesítésből szeretnétek.
A dióshoz is, és a mákoshoz is összekeverjük a száraz anyagokat, majd beletesszük a tejet, és alaposan összemorzsoljuk. Annyi tejet tegyünk csak bele, amennyi éppen csak átnedvesíti a tölteléket. (Ha sok a nedvesség az szétrepeszti a rudakat.)
Elkészítjük a tésztát, amelyhez a lisztet és a porcukrot átszitáljuk, majd elmorzsoljuk benne az élesztőt, a zsírt, és a vajat. A keverékhez adjuk a csipet sót, a tojások sárgáját, a tejet, a tejszínt, és ha szükséges a tejfölt. A tésztából öt gombócot készítünk és 20 percig hideg helyre tesszük, majd a gombócokból egyenként 25x30 cm-es lapot nyújtunk. A deszkát nem kell lisztezni, nem fog leragadni a tészta.
A tésztát kenjük meg lekvárral és arra simítsuk rá a tölteléket. Ügyeljünk rá, hogy a bejglik oldalán legalább 1 cm-es sáv maradjon, amelyre nem kerül töltelék.
A megtöltött bejglik szélét mind a két oldalon visszahajtjuk és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, úgy hogy a tekercsek vége alulra kerüljön.
A tekercseket megkenjük tojássárgájával és legalább 1 órán keresztül hűvös helyen pihentetjük, nézzük meg, hogy megszáradt-e a tojássárgája a süti tetején, ha igen, akkor kenjük meg tojásfehérjével és ismét 1 órán át pihentetjük. Ez idő alatt megszárad a tojásfehérje. Az egyes tojás rétegeknek teljesen meg kell száradni, különben nem lesz márványos a bejgli. Ezután jó mélyen megszurkáljuk a bejglik tetejét és oldalát, hogy a gőz ne repessze szét. 180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
És tudjátok nincs karácsony Bejgli nélkül!!!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése