Számomra nagyon kedves időszak az advent. A téli, borongós időt megszépíti az ünnepvárás. A készülődés alatt nem az ajándékok utáni rohangálást, a kapkodást, az úgynevezett "karácsonyi őrületet" értem. Nekem ez az időszak inkább az elcsöndesedést, a szeretetteljes várakozást, az együtt készülődést jelenti. A készülődés jegyében ma elkészítettük az adventi koszorút, ami nem is koszorú, inkább adventi tál, elkezdtük a lakás csinosítását, és az ünnepi ráhangolódás részeként sütöttem egy gesztenyés meggyes sütit.
A gesztenye nekem a telet, a karácsonyt idézi, ezért esett erre a sütire a választásom.
Hamarosan elkezdem az apró sütik sütését is, hogy tovább erősítsem az ünnepi hangulatot.
Hozzávalók:
Tésztához:
35 dkg liszt
10 dkg porcukor
15 dkg vaj
1 csomag sütőpor
2 kanál tejföl
csipet só
Töltelékhez:
50 dkg gesztenyepüré
ízlés szerint rum
0,5 dl tejszín vagy tej
4 evőkanál lekvár
fél üveg magozott meggybefőtt
Csoki mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
A lisztet összekeverjük a sóval, a porcukorral, és a sütőporral. Elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáütjük a tojást, beletesszük a tejfölt, és rugalmas tésztát gyúrunk.
A tésztát 3 részre osztjuk, és pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket.
A töltelékhez áttörjük a gesztenyepürét, rummal ízesítjük, és annyi tejszínt keverünk hozzá, hogy kenhető, de nem folyékony krémet kapjunk.
Az első tésztát kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 22x33 cm-es, kizsírozott tepsit.
A tésztát megkenjük 2 evőkanál lekvárral, amelyre rákenjük a gesztenyés krém felét, és rátesszük a meggy felét, a második lappal befedjük, és azt is megtöltjük. Befedjük a harmadik lappal, néhány helyen megszúrjuk a tésztát, hogy ki tudjon jönni a gőz, és sütés közben ne hólyagosodjon fel a tészta.
A csokit gőz fölött felolvasztjuk, és bevonjuk vele a sütemény tetejét. Amikor a máz megkötött, hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése