Tudjátok jó ideig nem volt lehetőségem sütni - főzni, de hála Istennek néhány napja már elkezdtem tevékenykedni a konyhában is. Amint egy kicsit jobban éreztem magam rögtön a főzős újságok és oldalak böngészését kezdte el. Szobatársaim szerint, ezeknek a nézegetése kész emberkínzás, a kórházi koszt mellet. De felvilágosítottam őket, hogy ez egyáltalán nem sanyargatás, ez felkészülés a jövőre, és egyébként is lehet fejben főzni. Ezen mindannyian jókat nevetgéltünk, és előfordult, hogy együtt sütöttünk és főztünk verbálisan.
Már akkor, az egyik magazin olvasgatásakor elhatározta, hogy el fogom készíteni ezt a sütit, mert nagyon mutatósnak és finomnak találtam. A recept a Vidék ízében jelent meg, és Barbi konyhája blogról származik. Egy picit változtattam rajta, a saját ízlésemnek megfelelően, de az alapok maradtak. Eddig nem ismertem az ő receptjeit, de ez a recept annyira megtetszett, hogy ezután meg fogom nézni a többi írását is.
A sütemény mennyei lett. Az elkészítése egyszerű és gyors. Próbáljátok ki ti is.
Hozzávalók:
40 dkg liszt
25 dkg vaj
10 dkg porcukor
1-2 evőkanál tejföl
2 tojássárgája
fél csomag sütőpor
csipet só
Töltelék:
50 dkg túró
15 dkg porcukor
3 tojássárgája
5 tojásfehérje
5 dkg vaj
2 evőkanál zsemlemorzsa
baracklekvár
A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a porcukrot, a sütőport és a sót, majd az egészben elmorzsoljuk a vajat. Hozzátesszük a tojások sárgáját, és annyi tejfölt, hogy jól formázható, rugalmas tésztánk legyen.
Alaposan kizsírozunk egy 22x33 cm-es tepsit. A tésztát két részre osztjuk. Az egyiket akkorára nyújtjuk, hogy a tepsiben kb. 1 ujjnyi pereme legyen. Gazdagon megkenjük baracklekvárral, amelynek a tetejére hintjük a zsemlemorzsát. Erre kerül a töltelék, amelyhez a túrót kikeverjük a lágy vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, majd laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojások felvert habját.
A tölteléket befedjük a másik tésztalappal és jó mélyen, több helyen megszurkáljuk, hogy sütés közben a gőz ne repessze meg a sütit.
170 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Ha kihűlt kockára vágva kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése