Télen, amikor kórházban voltam, volt néhány hét, amikor a sós ropin és a háztartási kekszen kívül, szinte alig bírtam meg enni valamit. Mindent íztelennek, gyógyszer ízűnek éreztem. Próbálkoztam a babapiskótával is, de azt olyan iszonyúan édesnek éreztem, hogy képtelen voltam megenni. Akkor kicsit elkeseredtem, hogy hogyan fogok sütni, főzni, ha ez az állapot így marad. De hála a jó Istennek - úgy ahogy betegtársaim mondták - ez a helyzet gyorsan rendeződött és néhány hét után már élveztem, a finom ízeket. Ebből az időből maradt egy nagy adag babapiskóta, amit ugyan Venci unokám rendszeresen dézsmál, de gondoltam egy finom sütemény erejéig segítek neki a piskóta eltüntetésében. Első ránézésre, lehet, hogy bonyolultnak tűnik a sütemény elkészítése, de egyáltalán nem az, hiszen egyszerű piskóta és főzött pudingkrém kicsit rafinált összerakása. Az eredmény pedig egy mennyeien finom Mennyei szeletet.
Hozzávalók:
Piskótához:
3 tojás
15 dkg kristálycukor
7 evőkanál étolaj
15 dkg liszt
fél csomag sütőpor
csipet só
0,5 dl tej
Krémhez:
2 csomag tejszín ízű pudingpor
8 evőkanál cukor
5 dl tej
3 dl tejföl
2 dl tejszín
1 csomag habfixáló
A sütemény összeállításához:
3-4 evőkanál baracklekvár
22-24 db babapiskóta
2-3 dl tej
kevés rum vagy rumaroma
Tetejére:
kakaópor (cukrozatlan)
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és az étolajat. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a tojásos masszához keverjük. Legvégül, óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a tojások fehérjéből vert habot. Sütőpapírral kibélelünk egy közepes tepsit (kb. 22x33 cm), belesimítjuk a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük a piskótát. (A tészta elég masszív, sűrű, szét kell kenni a tepsiben!)
Amíg sül a tészta, az 5 dl tejben megfőzzük a cukorral összekevert pudingport. A meleg pudinghoz hozzákeverjük a tejfölt. Amikor teljesen hideg a krém, hozzákeverjük a habfixálóval kemény habbá vert tejszínt.
Amikor a tészta is teljesen kihűlt megkenjük lekvárral, és rákenjük a krém felét. A babapiskótát belemártogatjuk a rummal ízesített tejbe és a krém tetejére tesszük őket. A maradék krémmel befedjük a babapiskóta réteget, és megszórjuk kakaóporral. Hűvös helyen pihentetjük, hogy a babapiskótát teljesen megpuhuljanak és összeérjenek az ízek.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése