Tavaly azt gondoltam, hogy vége a meggyfánknak. Rengeteg ága leszáradt, megbetegedett, pedig annak rendje és módja szerint volt gondozva. De az én ügyes fiam megmentette. Alaposan megmetszette, bekente különféle kencékkel a törzsét, és láss csodát, meg is hálálta a gondoskodást, mert idén egy hatalmas kosárnyi zamatos meggyel ajándékozott meg. Egy részéből meggybefőttet készítettem, a többit pedig ebbe a finom sütibe használtam fel, aminek a receptje nagymamámtól ered. Kislányként gyakran segítettem mamának a sütésben, és azt mondta, azért ez a neve a sütinek mert csak úgy rá kell ejteni a meggyet a tésztára. Ezt a meggy rakosgatást mindig rám bízta. Micsoda édes szép emlék!
A pite tésztájába nemcsak tej, hanem tejföl kerül, amitől puha és szaftos marad még másnap is.
Megosztom veletek is ezt a régi családi receptet, bízva abban, hogy sokan kipróbáljátok, és Nektek is ízlik majd.
Hozzávalók:
3 tojás
25 dkg kristálycukor
22 dkg vaj
4 evőkanál tejföl
0,5 dl tej
csipet só
1 csomag vaníliás cukor
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
30 dkg fejtett meggy (friss vagy befőtt)
2 evőkanál kristálycukor (barna cukor)
A lágy vajat, a kristálycukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük. Amikor kezd felolvadni a cukor, hozzáadjuk a tojásokat és tovább keverjük, majd több részletben beletesszük a tejfölt és a tejet, legvégül pedig a sütőporral és csipet sóval összevegyített lisztet.
Sütőpapírral kibélelünk egy 22x33 cm-es tepsit, és beleöntjük a tésztát. A meggyet egyenletesen a pite tetejére szórjuk, és meghintjük 2 evőkanálnyi kristálycukorral.
160 fokra előmelegítjük a sütőt és kb. 25-30 percig megsütjük a sütit.
Ha kihűlt tetszőleges szeletekre vágva kínáljuk.
Ha fokozni szeretnénk az élvezeteket, kínáljunk hozzá vanília fagyit vagy tejszínhabot.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése