Már korábban említettem, hogy a főzés mellett másik szenvedélyem a kertészkedés. A szorgos munkának beérik a gyümölcse, és persze a zöldsége. A retket, salátát és borsót már régen ki szedtem, és a helyére más zöldségeket ültettem. Most a cukkini és a zöldbab ontja a terméseket. Csak kimegyek a kertbe, leveszek 1-2 zsenge zöldséget, és készítek belőle valami finom ebédet. Ma egy finom krémlevest főztem a karcsú cukkiniból. A cukkini nem túl karakteres ízű zöldség, de a fűszerkertemben termelt zöldfűszerekkel remekül ízesíthető. Nagyon jól illik hozzá a hagyma, fokhagyma, kakukkfű, bazsalikom, oregánó, majoránna is. Én most hagymával, bazsalikommal, oregánóval tettem zamatossá a levest. A krémességét tejszínnel, és kevés reszelt sajttal fokoztam. Annyi főzős műsort néztem, hogy már én is tudom, hogy a tökéletes krémes étel akkor élvezhető, ha egy kis ropogós elemmel is kiegészítjük. Ezt a szerepet nálam a pirított kenyérkocka töltötte be. De én nem vagyok sztár szakács, csak egy lelkes háziasszony, aki a családjának szeretne finomat főzni, úgyhogy én nem azért adok hozzá, mert kell, hanem, mert így szeretjük. :)
Hozzávalók:
2 közepes, zsenge cukkini
5 dkg vaj
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só
bors
bazsalikom
oregánó
tejszín
A cukkinit hosszában négyfelé vágjuk, ha magvas, akkor kikaparjuk a magokat, és a cukkini húsát vékonyan felszeleteljük. A vöröshagymát kevés vajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a cukkinit, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a zöldfűszerekkel, és puhára pároljuk. 1 teáskanál lisztet szórunk rá, és felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Teljesen puhára főzzük a cukkinit, majd botmixerrel turmixoljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, és összeforraljuk. Tálaláskor krutonnal, és reszelt sajttal kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése