Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2024. november 20., szerda

Tűzoltó szelet

Az interneten találtam rá a Tűzoltó szelet receptjére. A sütiről készült kép  nagyon csábító volt, és elhatároztam, hogy Anyukám névnapjára elkészítem. Ő is, és én is nagyon szeretjük a meggyes sütiket, és ha mindez némi krémmel, vagy habbal párosul, akkor az már az élvezetek netovábbja számunkra. Ebben a sütiben van krém is, és hab is, és egyik sem túl édes, ami még inkább vonzóvá tette. 
Én nagyon szeretem a meggy, és a fahéj kombinációját, de mivel anyukám érzékeny erre az aromás fűszerre, kihagytam a süteményből. Így is nagyon finom lett, és biztos, hogy még sokszor el fogom készíteni.
 

Hozzávalók:
Tésztához:
10 dkg porcukor
23 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
12 dkg vaj
2 tojás
Krémhez:
7 dl-es üveg meggybefőtt
2 csomag tejszín ízű pudingpor
4 evőkanál cukor
1 kávéskanál fahéj
Tészta morzsához:
10 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
1 kávéskanál fahéj
Habhoz:
5 dl tejszín
ízlés szerint porcukor
2 csomag habfixáló
fahéj


A lisztet összekeverjük a porcukorral, a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Legvégül hozzáütjük a tojásokat, meggyúrjuk a tésztát. A tészta elég lágy lesz. Egy kb. 20x30 cm-es tepsit kikenünk vajjal, és beleegyengetjük a tésztát.
A meggybefőttet leszűrjük, és a gyümölcsöt a tésztára szórjuk. A befőtt levét kiegészítjük annyi vízzel, hogy 7 dl legyen.
A pudingport összekeverjük a cukorral, a fahéjjal, és az előírásnak megfelelően megfőzzük. Még forrón a tésztára öntjük. A lisztet, a porcukorra, a fahéjjal és a vajjal összemorzsoljuk, és a meggyes puding tetejére morzsoljuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és kb. 50 perc alatt megsütjük a sütit. A tepsiben hűtjük ki a süteményt. Az alaposan lehűtött tejszínhabot ízlés szerint édesítjük, és a habfixálóval kemény habot verünk belőle. A süteményt kiborítjuk a tepsiből, és a morzsa réteg tetejére kenjük a tejszínhabot. A hab tetejét vékonyan meghintjük fahéjjal.
Kockára vágva tálaljuk.
Mint már említettem, én nem használtam fahéjat a sütihez, de biztos vagyok benne, hogy azzal még finomabb, valamint a recept 1 üveg befőttet ír, de én két üveggel használtam hozzá, és ez határozottan jót tett neki. 


Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése