Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2025. július 7., hétfő

Kelt meggyes rácsos

Idén bőven adtak termést a meggyfáink. Degeszre ettük magunkat a meggyes finomságokból, valamint rendesen bespájzoltam befőttből, szörpből, és a fagyasztóba is került néhány csomag. A meggyszezon nem múlhat el úgy, hogy nem sütöm meg a kelt meggyes rácsos sütit, aminek a receptje a  nagymamám süteményes könyvéből maradt rám.  Amikor mama receptjeit készítem mindig eszembe jut, hogy milyen volt a sütijének az íze, illata. Mennyire jó volt vele együtt sütni, hallgatni a tanácsait, együtt nevetni vagy éppen vitatkozni...... milyen jó volt mellette gyereknek lenni.💓


Hozzávalók:
Tésztához:
2 dl tej
2 dkg élesztő
10 dkg porcukor
50 dkg liszt
25 dkg margarin
csipet só
1 citrom reszelt héja
1 tojássárgája
1-2 evőkanál tejföl
Töltelék:
2 üveg magozott meggybefőtt vagy 80 dkg friss meggy
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 mokkáskanál őrölt fahéj
ízlés szerint kristálycukor
Tetejére:
1 felvert tojás


  • A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a csipet sót, és alaposan kidolgozzuk. A kész tésztát langyos helyen 30 percig kelesztjük. 


  • A megkelt tészta 2/3 részét zsírral kikent tepsibe tesszük, megszórjuk zsemlemorzsával, és ráterítjük a meggyet. A fahéjat összekeverjük a kristálycukorral, és a meggyre szórjuk. A maradék tésztából vékony rácsokat sodrunk, és berácsozzuk a süti tetejét.
  • A tojást felverjük, és megkenjük vele a rácsokat.
  • 30 percig a tepsiben kelesztjük a süteményt, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
  • Tepsiben hűtjük ki, majd kockára vágva kínáljuk.


  • Jó étvágyat kívánok!

 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése