A túrógombóc a világ legegyszerűbb finomsága, persze csak akkor, ha nem olyan kemény, hogy ágyúgolyóként is lehetne használni.
Ezt a receptet nagynénémtől tanultam, és ajánlom mindenkinek, mert nagyon légies, puha gomócok lesznek belőle.
Hozzávalók:
50 dkg túró
2 egész tojás
7 dkg búzadara
csipetnyi só
Tálaláshoz: pirított zsemlemorzsa és tejföl
A túrót a tojással, a búzadarával és a csipetnyi sóval alapossan összedolgozunk, és legalább 30 percig pihentetjük.
Enyhén sós, lobogóan forró vízben, kb 5 perc alatt kifőzzük a gombócokat. Amikor feljönnek a víz tetejére kiszedjük és lecsöpögtetjük őket. Az hogy mekkora gombócokat készítünk ízlés dolga, de a nagyobb gombócokat tovább kell főzni.
Közben a zsemlemorzsát aranybarnára pírítjuk. Én nem szoktam alá olajat tenni, mert teflon serpenyőben anélkül is szépen megpirul és nem olyan nehéz mint az olajon pirított társa.
Végül tejföllel meglocsolva, zsemlemorzsával és porcukorral meghintve tálaljuk.
Emlékszem, gyerekkoromban forróvízben melegítettük újra a gombócokat - ezért nem forgattuk meg a zsemlemorzsában -, de ma már ezt mikróban sokkal egyszerűbben meg tudjuk oldani. Én azonban továbbra is csak úgy "meztelenül" készítem a túrógombócokat és mindenki ízlés szerint szóra meg a prézlivel.
És még egy hasznos tipp: a papírba csomagolt túróból sokkal krémesebb, finomabb, mert nem olyan darbos, száraz, mint zacskós túró.
Jó étvágyat kívánok az elészített gombócokhoz!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése