Az idei évben kegyes volt az időjárás a sárgabarackhoz. A mi öreg barackfánk is roskadozott korai, mézédes, apró szemű baracktól. A héten már főztem belőle lekvárt. Az az igazi,zselésítő nélkül készült, jó sűrű házi baracklekvár lett belőle. Ugyanúgy főzzük Anyukámmal, ahogy régen a nagymamám is készítette. Ilyenkor, barackfőzés idején ugyan úgy mint régen, előkerül a nagy üst, a régi görgős paszírozó. Jó sok lekvár lett ebből a mennyiségből.
A második adag barack már egy kicsit kevesebb, ebből dzsem készült.
A kert hátsó részében a málna bokrok is ontják a zamatos kis bogyókat, így a mai barack egy részéből málnás sárgabarck dzsemet főztem.
Hozzávalók:
2,4 kg sárgabarack (kifejtve)
60 dkg málna
1 teáskanál citromsav
1,2 kg cukor
1 csomag dzsemfix
A sárgabarackot kimagozzuk, a barack nagyságától függően feldaraboljuk, rászórjuk a citromsavat és elkezdjük főzni. Forrástól számítva kb. 15 percig kevergetve forraljuk, majd hozzáadjuk a cukrot és addig keverjük amíg a cukor elolvad. Ekkor hozzáadjuk málnát és a dzsemfixet, majd forrástól számított 1-2 percig forraljuk.
Tisztára mosott üvegekbe töltjük, lezárjuk és száraz dunsztban kihűtjük.
Csoda finom lett ez a dzsem, próbáljátok ki ti is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése