A múlt héten mondtam, hogy a régi krumpli maradékából lángost fogok sütni. Az eredeti terv az volt, hogy már a hét közepén el fogom készíteni, de végül csak tegnap került rá sor. Így legalább az egész család frissen ehette a finom lángost. Mindenki ízlése szerint ehette, simán vagy sajttal, tejföllel, fokhagymával.
A sütés már tegnap megvalósult, de a recept írásra meg csak ma jutott időm.
A sütés már tegnap megvalósult, de a recept írásra meg csak ma jutott időm.
A receptet anyukámtól származik, ő süti a legfinomabb lángost. Egyszer talán az enyém is lesz olyan jó, mint az övé. De ő nagyon profi ebben, hogy a nyomdokaiba lépjek, még nagyon sok lángost kell sütnöm.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg főtt krumpli
1 dl tej
2 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
2 evőkanál só
A krumplit fél evőkanál sóval ízesített vízben megfőzzük, majd krumplinyomón átnyomjuk és teljesen kihűtjük. A langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztet összekeverjük a hideg krumplival, 1 evőkanál sóval és a felfuttatott élesztővel. A tésztát alaposan kidagasztjuk és kb. 40 percig kelesztjük. Miután megkelt a tészta zsíros kézzel kis darabokat tépünk belőle és kis cipókká formázzuk. Liszttel meghintett konyharuhára tesszük a bucikat, és újabb 10-15 percig pihentetjük.
Egy edénybe olajat hevítünk, a tészta közepét egy kissé meghúzogatjuk, kialakítjuk a lángos formát, és meleg, de nem túl forró olajban mindkét oldalukat megsütjük.
Papírtörlőn lecsepegtetjük a lángosokat. Tejföllel, sajttal, fokhagymával kínáljuk.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Én tej helyett a krumpli vízbe (amit leszűrtem ,és cukrot tettem bele ) futtatom fel az élesztőt. 😊
VálaszTörlésRemek ötlet! Köszönöm!
VálaszTörlés