Mindig várom a meggyszezont, egyrészt mert az egyik kedvenc gyümölcsöm, másrészt, mert rengeteg finom ételt készíthetek belőle, Legnagyobb kedvencem a meggyleves, a sütik közül viszont nem tudok különbséget tenni, annyira szeretem az összeset.
Nem csak enni, de készíteni is szeretem, ezért sok meggyes sütemény receptjét találjátok, itt a blogon, és most további finom sütivel bővítem a kínálatot.
Nem csak enni, de készíteni is szeretem, ezért sok meggyes sütemény receptjét találjátok, itt a blogon, és most további finom sütivel bővítem a kínálatot.
Ezzel a recepttel nem csak a meggy imádóknak szeretnék kedveskedni, hanem a túrós sütik kedvelőinek is. A múlt héten már terveztem a túrós lepény sütését, de akkor elmaradt. Most a túrós és a meggyes lepény házasításából túrós - meggyes lepény készült. Mennyiségre a túró dominál ebben sütiben, de a meggy karakteres ízével kellemes harmóniát alkotnak. Készítsétek el, és majd meglátjátok, mennyire feldobja túrót a meggy piros színe, és üde íze.
Nagyon szeretem ezt a süteményt készíteni, mert másnapra sem szárad ki, és a túró töltelék remekül harmonizál a meggyel.
Hozzávalók:
Tésztához:
6 tojássárgája
20 dkg vaj
5 dkg élesztő
2 dl tejföl
1 evőkanál porcukor
45 dkg liszt
Töltelékhez:
75 dkg túró
20-25 dkg cukor (ízlés szerint)
1 citrom reszelt héja
6 tojásfehérje
1+1 evőkanál gríz
2 evőkanál tejföl
A tejfölt egy kicsit meglangyosítjuk, elkeverjük a porcukorral és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A tojások sárgáját a puha vajjal habosra keverjük, bele tesszük a lisztet, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és lágy tésztát készítünk belőle.
A tésztát két részre osztjuk. Egy tepsit kikenünk zsírral és beletesszük az egyik, tepsi nagyságúra nyújtott tésztát. A lapot megszórjuk 1 evőkanál grízzel, és ráhalmozzuk a tölteléket, amelyhez az áttört túrót összekeverjük a cukorral, a tejföllel, a citromhéjjal, és maradék 1 evőkanál grízzel. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és óvatosan a túróhoz forgatjuk. A túrótölteléken egyenletesen elosztjuk a meggyet, majd befedjük a második tésztalappal.
A süteményt 50-60 percig pihentetjük. Mielőtt betennénk a sütőbe megszurkáljuk a sütemény tetejét, hogy a sütés során keletkező gőz ne feszítse szét a tésztát.
170 fokra előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük.
170 fokra előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd tetszőleges szeletekre vágjuk, és ízlés szerint porcukorral megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése