Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. június 27., csütörtök

Túrós - meggyes lepény

Mindig várom a meggyszezont, egyrészt mert az egyik kedvenc gyümölcsöm, másrészt, mert rengeteg finom ételt készíthetek belőle, Legnagyobb kedvencem a meggyleves, a sütik közül viszont nem tudok különbséget tenni, annyira szeretem az összeset. 
Nem csak enni, de készíteni is szeretem, ezért sok meggyes sütemény receptjét találjátok, itt a blogon, és most további finom sütivel bővítem a kínálatot. 
Ezzel a recepttel nem csak a meggy imádóknak szeretnék kedveskedni, hanem a túrós sütik kedvelőinek is. A múlt héten már terveztem a túrós lepény sütését, de akkor elmaradt. Most a túrós és a meggyes lepény házasításából túrós - meggyes lepény készült. Mennyiségre a túró dominál ebben sütiben, de a meggy karakteres ízével kellemes harmóniát alkotnak. Készítsétek el, és majd meglátjátok, mennyire feldobja túrót a meggy piros színe, és  üde íze. 
Nagyon szeretem ezt a süteményt készíteni, mert másnapra sem szárad ki, és a túró töltelék remekül harmonizál a meggyel.


Hozzávalók:
Tésztához: 
6 tojássárgája
20 dkg vaj
5 dkg élesztő
2 dl tejföl
1 evőkanál porcukor
45 dkg liszt
Töltelékhez:
75 dkg túró
20-25 dkg cukor (ízlés szerint)
1 citrom reszelt héja
6 tojásfehérje
1+1 evőkanál gríz
2 evőkanál tejföl
40 dkg magozott meggy


A tejfölt egy kicsit meglangyosítjuk, elkeverjük  a porcukorral és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A tojások sárgáját a puha vajjal habosra keverjük, bele tesszük a lisztet, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és lágy tésztát készítünk belőle.


A tésztát két részre osztjuk. Egy tepsit kikenünk zsírral és beletesszük az egyik, tepsi nagyságúra nyújtott tésztát. A lapot megszórjuk 1 evőkanál grízzel, és ráhalmozzuk a tölteléket, amelyhez az áttört túrót összekeverjük a cukorral, a tejföllel, a citromhéjjal, és maradék 1 evőkanál grízzel. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és óvatosan a túróhoz forgatjuk. A túrótölteléken egyenletesen elosztjuk a meggyet, majd befedjük a második tésztalappal.
A süteményt 50-60 percig pihentetjük. Mielőtt betennénk a sütőbe megszurkáljuk a sütemény tetejét, hogy a sütés során keletkező gőz ne feszítse szét a tésztát. 
170 fokra előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük.


A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd tetszőleges szeletekre vágjuk, és ízlés szerint porcukorral megszórva tálaljuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése