Éveken keresztül kerestem a tökéletes kelt túrós pite receptjét, olyat, amilyet Marika nénikém sütött. Sajnos Ő nagyon korán itt hagyott minket, és magával vitte a pite receptjét is, de a süti íze örökre az ízlelőbimbóimba égett. Olyan volt a tésztája, mint a piskótáé .... olyan légies. A tetejét mindig jól megszórta meggyel és cukros túróval. Aztán amikor langyosra hűlt a remegős tésztát kockára vágta, vastagon megszórta porcukorral és úgy kínálta.
Nekem akkor ez a süti volt a világ legfinomabbja. Persze csak addig amíg másikat nem kóstoltam, mert mint, általában a gyerekeknek nekem is sokkal finomabb volt az az étel, vagy süti, amit Keresztanyu, Marika néni, vagy Falusi Mama készített. Pedig otthon, Anyu, és Mama is nagyon jól főzött. De ilyenek a gyerekek, ezt most a saját unokáimon és keresztlányaimon is látom. Máshol minden sokkal finomabb, mint otthon. Nálam a pecsenyezsíros kenyér katonák, paradicsommal is felséges eledelnek bizonyulnak. Sőt kiderült, hogy mennyire finom a csurgatott tojásleves.
Visszatérve a kelt pitére, egyszer ráakadtam erre a receptre, ami látványban teljesen olyan volt, mint a gyerekkori pite. Amikor megkóstoltam meglett az íz is, amit gyerekkorom óta kerestem.
Hozzávalók:
6 dl tej
5 dkg élesztő
4 tojás
9 dkg zsír
(lehetőleg baromfi, de lehet sertészsír is, DE NEM PRÉSELT!!!!)
12 dkg kristálycukor
70 dkg liszt
nagy csipet só
Tetejére:
50 dkg túró
5 dkg mazsola
15 dkg porcukor
2 tojás
fél üveg magozott meggybefőtt
A langyos tejbe elkeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk.
A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a lágy zsírt, és a megkelt élesztőhöz keverjük. A lisztet összekeverjük a sóval és kis adagokban, fakanállal összekeverjük. Nokedli állagú lesz a tésztánk, amelyet teljesen símára, hólyagosra kell kidolgozni.
Langyos helyen háromszorosára kelesztjük.
Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. A meggyet leszűrjük. A túróba beleszórjuk a porcukrot, a megmosott mazsolát és a tojásokat.
A megkelt tésztát egy kb. 30x38 cm-es, kizsírozott tepsibe öntjük, elegyengetjük, és a tetejére kanál segítségével halmokat teszünk a túróból, majd megszórjuk a meggyel.
A tepsiben még kelesztjük (kb. 30 percig), majd 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Amikor kihűt, kockára vágjuk és megszórjuk porcukorral.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése