Anyukámnál lapozgattam a régi süteményes füzetet és rátaláltam egy zserbó receptre, nagymamám receptjére. Láttam, hogy ez nem az a recept, amit Anyukámtól tanultam. Állítom Anyu zserbójának nincs pára, de elhatároztam, hogy idén karácsonykor mégis, kipróbálom Gizi mama receptjét, és ez alapján fogom süti a zserbót. Főleg azért, mert drága mamám minden süteménye egy csoda volt, Annak idején Ő volt az, aki bevezetett a sütik csodás világába. A sütés alapjait tőle tanultam. Aztán hirtelen itt maradtunk nélküle.... De nem maradtam tanító nélkül, mert a csodásan sütő és főző anyukám átvette a stafétát, és tőle tanultam tovább. A másik ok, amiért erre a receptre esett a választásom, mert nem margarinnal, hanem zsírral készül a tészta. Ha lehet választani én inkább a zsírt használom, mint a margarint. Sokkal omlósabbak vele a tészták. És talán mégsem olyan egészségtelen az a fránya zsír...
És valóban finom lett a zserbóm, örülök, hogy kipróbáltam ezt a régi receptet. Persze a másik sem merül feledésbe, mert az is nagyon finom. Majd váltakozva sütöm, egyszer ezt, máskor azt.
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg porcukor
20 dkg zsír
1 mokkáskanál sütőpor
2 dkg élesztő
1 dl tej
1-2 evőkanál tejföl
1 egész tojás
2 tojássárgája
csipet só
Töltelékhez:
fél üveg baracklekvár
35 dkg dió
25 dkg kristálycukor
Tetejére:
10 dkg étcsoki
A langyos tejben elkeverünk 1 kanál cukrot és felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a maradék porcukrot, a csipet sót és a sütőport, majd elmorzsoljuk benne a zsírt. Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tojásokat és rugalmas tésztává gyúrjuk.
A darált diót összekeverjük a cukorral, és két részre osztjuk. A tésztából 3 cipót készítünk.
Egy 28x35 cm-es tepsit alaposan kizsírozunk, és a tészta 1/3 részét akkora lappá nyújtjuk, amely befedi a tepsit. A lapra kenünk 6-7 evőkanál lekvárt és rászórjuk a cukrozott dió felét. Befedjük a második lappal megtöltjük, majd betakarjuk a harmadik lappal.
Egy órán keresztül langyos helyen pihentetjük. A sütőt 170 fokosra előmelegítjük. A megkelt tésztát néhány helyen hústűvel jó mélyen megszurkáljuk, és az előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése