Egyik kedvenc zöldségem a karfiol. Sokan fanyalognak tőle, pedig finoman elkészítve remek leves, rakottas, rántott karfiol, csőben sült vagy lengyeles zöldség készíthető belőle. Az én választásom most a Dubbary szeletre esett, elsősorban azért, mert szeretem a puha hús, a zöldség és a krémes mártás összhatását.
Ősszel, amikor jó áron tudtam beszerezni a karfiolt, tetemes mennyiséget tettem a mélyhűtőbe. Ilyenkor, amikor csillagászati ára van a karfiolnak nagyon jó, hogy csak ki kell venni egy adag karfiolt és ugyan úgy használhatom, mint a friss zöldséget. Arról nem is beszélve, hogy ez garantáltan magyar és vegyszermentes karfiol. Ezt azért merem ilyen határozottan állítani, mert egyik kedvenc termelőmtől szereztem be.
Hozzávalók:
8 szelet csirkemell
1 közepes fej karfiol (8-10 rózsa)
só
fehérbors
5 + 5 dkg vaj
3 evőkanál liszt
5 dl tej
szerecsendió
1 tojássárgája
10 dkg reszelt sajt
A hússzeleteket egy kicsit megpuhítjuk a klopfolóval, megszórjuk sóval és borssal, és egy kicsit félre tesszük pihenni. Ez idő alatt a karfiolt rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben félpuhára főzzük.
Egy serpenyőben 5 dkg vajat hevítünk, és húsok mind két oldalát néhány perc alatt elősütjük.
Az elősütött szeleteket vékonyan kivajazott tepsibe tesszük, és mindegyik tetejére teszünk 1-1 halom karfiolt, amelyet bevonunk mártással. A mártáshoz a maradék 5 dkg vajat felolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet, és 1 percig pirítjuk, majd felöntjük a tejjel és összeforraljuk. Folyamatosan keverjük, hogy szép sima mártást kapjunk. Amikor levettük a tűzhelyről, elkeverünk benne egy tojássárgáját, ízesítjük sóval, szerecsendióval és kevés borssal.
A mártással bevont húsok tetejét megszórjuk reszelt sajttal és addig sütjük, amíg a sajt egy kicsi színt kap.
Készíthetjük karajból vagy pulykamellből is. Ha nem szeretjük a vaj ízét, süthetjük olajban is a hús szeleteket.
Bármilyen krumpli vagy rizs körettel kínálhatjuk, mindegyik nagyon jól illik hozzá.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése