Néhány hónapja a Facebookon a lányom átküldött egy képet, amelyen egy csodaszép kókusztekercs torta volt. Azóta az interneten többször is nézegettem, és egy régebbi Vidék íze újságban is megtaláltam a receptet. De valahogy soha nem került sor arra, hogy elkészítsem. Ma már tudom, hogy eddig miért halogattam az elkészítését.... Ezt a tortát az én drága lánykám születésnapjára kellett elkészítenem.
Két éves kora óta minden születésnapjára én készítem a tortát. Lehet, hogy nem olyan szépek mint a profi cukrászok által készített torták, de ízre ugyan olyan finomak. És ami a legfontosabb az összes szeretem benne van.
Drága Kincsem Isten éltessen nagyon sokáig!
Hozzávalók:
Kókusztekercs
50 dkg darált keksz
15 dkg porcukor
4 evőkanál kakaópor
4 evőkanál baracklekvár
10 dkg margarin
1,5 dl tej
kevés rum
Piskóta
14 dkg kristálycukor
13 dkg liszt
4 dkg kakaópor
0,75 dl tej
0,75 dl étolaj
2 tojás
1/2 csomag sütőpor
Krém
5 dl tej
5 evőkanál liszt
35 dkg vaj
25 dkg procukor
30 dkg kókuszreszelék
rum
Először a piskótát készítjük el. A tojássárgáját habosra keverjük a kristálycukorral, hozzáadjuk az étolajt majd a tejet, legvégül pedig a liszt, a kakaópor és a sütőpor keverékét. A tojásokfehérjét egy csipetnyi sóval habbá verjük és óvatosan a tésztához keverjük. 25 cm-es kapcsos tortaformában, 170 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Amíg hűl a piskóta elkészítjük a tekercseket és a krémet.
A darátl kekszet összekeverjük a porcukorral, a kakaóporral, a lekvárral, a puha margarinnal, a tejjel és egy kevés rummal. Ha túl kemény a tészta tejet és margarint is tehetünk bele.
A krémhez a tejből és a lisztből krémet főzünk. A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és egy kevés rumot, majd a kihabosított krémet a lisztes péphez keverjük.
A kekszes tésztát két részre osztjuk és megkenjük krémmel. Jó szorosan feltekerjük, megszórjuk kókuszreszelékkel a tetejét, és hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól szeletelhető legyen.
A piskótát ketté vágjuk, a tekercsből kisujjnyi szeleteket vágunk. A tortát a következő módon állítjuk össze: piskóta - krém - kókusztekercs - krém - piskóta.
A krémet úgy osszuk, hogy egy vékony rétegbe a tetejére és az oldalára is jusson. A maradék tekercset kb. fél centi vastagra vágjuk és a torta oldalára és a tetejére tesszük.
Kicsit pepecselős, de megéri a fáradozást.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése