Mindenféle krémlevest szeretek, lehet az gyümölcs vagy zöldség, de sárgaborsó krémlevest sokáig nem készítettem. Sárgaborsót korábban soha nem főztem, így a belőle készült krémleves sem jutott soha eszembe. Egy nyaralás során ettem először sárgaborsó krémlevest és nagyon ízlett. Kicsit hasonlított a lencsére, amit viszont elég gyakran főzök. Amikor haza jöttünk, azonnal elkezdtem keresni a sárgaborsó leves receptjét. Persze az internet tele volt receptekkel. Nehéz volt kitalálni, hogy vajon melyik lesz az igazi, de a korábban készített zöldség krémlevesek sémájára elkészítettem a saját változatomat, amely az egész család tetszését elnyerte.
Hozzávalók:
30 dkg sárgaborsó
1 kis fej hagyma
zsír
1 db babérlevél
bors
só
tejföl
tejszín
A sárgaborsót egy éjszakára beáztatjuk.
A hagymát apró kockára vágjuk és zsiradékon megdinszteljük, a borsót leszűrjük és a dinsztelt hagymához adjuk, majd felöntjük legalább 1,5 l vízzel. Ízesítjük sóval, borssal és babérlevéllel. A borsót nagyon puhára, szinte szétfőzzük. Kivesszük belőle a babérlevelet és összeturmixoljuk. Ha túl sűrűnek találjuk, felöntjük annyi vízzel amennyi levest szeretnénk. 3 evőkanál tejfölt és 1 dl tejszínt simára keverünk, és a forró levesből merünk hozzá, hogy szép sima legyen és a forró leveshez csorgatjuk és összeforraljuk.
A leveshez betétnek kínálhatunk pirított virsli karikákat vagy bacon szeleteket, apróra vágott főtt sonkát vagy füstölt tarját, de egy kevés füstölt sajt is nagyon finom benne.
A hagyma dinszteléséhez én most füstölt szalonna zsírját használtam, amely nagyon finom ízt adott neki. A levesbe főzhetünk egy kicsi füstölt húst is, de akkor vigyázni kell a sózással. Ha nem főzünk bele füstölt húst, akkor pürésített leves hígításakor használhatunk húslevest, az is nagyon finoman ízesíti.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése