Anyukám specialitása a sonkával felturbózott tojáspörkölt. Aki szereti a hagyományos tojáspörköltet, annak ez a változat is biztosan ízlik majd. A tojássárgájától krémes szaftban, az apró tojásfehérje és sonka kockák csodás ízkavalkádot alkotnak. A sonkától - és az lehet gépsonka, főtt tarja, vagy akár maradék húsvéti sonka - igazán finom ízt kap. Amikor kislány voltam nagyszüleim neveltek malacot, így mindig volt füstölt sonka a kamrában, és ezzel a sonkával valami csoda volt a tojáspörkölt.
Ha előbb nem is, de a húsvéti sonka és tojás maradékból feltétlenül készítsétek el ezt a sonkás változatot.
Azont túl, hogy nagyon laktató, nem is drága, főleg ha a húsvéti maradékokból készítjük.
Azont túl, hogy nagyon laktató, nem is drága, főleg ha a húsvéti maradékokból készítjük.
Hozzávalók:
30 dkg sonka
1 fej hagyma
1 fej hagyma
8 főtt tojás
1 paprika
1 paradicsom
sertészsír
fűszerpaprika
házi, sózott darált paprika
bor
só
Először elkészítjük a pörkölt szaftját, a hagymát apró kockára vágjuk, és zsíron megdinszteljük. Rátesszük a fűszerpaprikát, a házi sózott darált paprikát, a borsot, a nagyon apró kockára vágott paprikát és paradicsomot. Ha szükséges tegyünk bele sót is, de nagyon vigyázzunk a sózással, mert a házi paprika is sós és a sonka is, főleg ha az is házi füstölt.
A szafra öntünk egy nagyon pici vizet és a szaftot nagyon jól összefőzzük (legalább 30 percig), ha szükséges még pótoljuk rajta a vizet.
Amíg fő a szaft, megfőzzük, majd apró kockára vágjuk a tojást. A sonkát szintén apró kockára vágjuk és kevés zsíron egy kicsit megpirítjuk.
Amikor már jó sűrű a szaft hozzáadjuk a sonkát, a tojást és összeforraljuk.
Én tésztával szoktak készíteni, de rizzsel is finom.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése