Hétvégén ünnepeltük Apukám 75. születésnapját, erre az alkalomra készítettem a Rokokó tortát.
Mivel apukám nem veti meg a csokit, tudtam, hogy valami csokis finomságot fokok erre a jeles napra készíteni. Többféle csokikrémmel töltött tortát készítettem már, de a párizsi krémmel töltött piskóta lapokat semmi nem múlja felül. A piskóta pont megfelelő állagú, nem száraz, de nem is ragacsos, a krém a tejszíntől és a vajtól olyan lágy, mint a selyem. Azt hiszem ahhoz képest, hogy nem vagyok profi cukrász, és még van bőven fejlődni valóm a látvány tekintetében, de ízeiben és állagában szinte tökéletesre sikerült a tortám.
Az otthon készített torták esetében nem is a látványon van a hangsúly, aki kapja nem arra fog emlékezni, hogy kicsit csálén állt, megfolyt a krém, vagy a bevonat nem volt tökéletes rajta, hanem arra, hogy, időt és fáradságot nem sajnálva, szeretettel, neki és csakis neki készült az egyedi, és megismételhetetlen torta.
Hozzávalók:
Piskóta (25 cm-es formához)
3 tojás
21 dkg kristálycukor
1,15 dl tej
1,15 dl étolaj
26,5 dkg liszt
2 mokkáskanál sütőpor
csipetnyi só
Párizsi krém
3 dl tejszín
20 dkg étcsokoládé
5 dkg cukor
2 evőkanál kakaópor
25 dkg vaj
A tortalaphoz szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját a kristálycukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk az étolajat, ezzel tovább keverjük, majd következik a tej. Hozzászitáljuk a sütőporral, csipetnyi sóval elkevert lisztet, majd legvégül óvatosan beleforgatjuk a tojások habbá vert fehérjét .
Egy 25 cm-es tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral, és 170 fokosra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.
Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a krémet, amelyhez tejszínt a cukorral, lassú tűzön felforraljuk. Elzárjuk alatta a tüzet és beletesszük az apró darabokra tördelt csokit és az átszitált kakaóport. Amikor teljesen felolvadt a csoki, bele tesszük a vaj 1/3 részét, alaposan elkeverjük benne, és teljesen kihűtjük. Amikor már teljesen hideg a krém, kis adagokban hozzáadjuk a puha vajat, és habverővel jól kihabosítjuk a krémet.
Ekkor még elég lágy a krém, ezért tegyük hűtőszekrénybe, amíg eléri azt az állagot, amivel jól tudunk dolgozni. Ha kicsit keménynek találjuk amikor kivesszük a hűtőből, akkor sem kell megrémülni, mert néhány perc és nagyon gyorsan meglágyul.
A piskótát 3 részbe vágjuk és megtöltjük krém felével. A maradék krém egy részével bevonjuk a torta tetejét és oldalát, majd megszórjuk csoki darával. Legvégül a maradék krémmel kidíszítjük a tortát.
Jó sütést kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése