Ha valami olcsó, de laktató második félét szeretnénk készíteni, akkor itt az ideje, hogy megpucoljunk egy jó nagy adag krumplit és neki lássunk a tócsni sütésnek. Most még bőven van alapanyag, hiszen a tavalyi krumpli még nem fogyott el, és ez az étel csak abból jó. Néhány hét és itt az újkrumpli, amelyből rengeteg finom étel készíthető, de tóncsni nem, mert ahhoz túl vizes.
Ez is egy olyan étel, amelynek országrészenként eltérő a neve - tócsni, mackó, cicege, macok,lapcsánka, kruplilepény.... - és elkészítési változata van. De bárhogy is nevezzük, és kis eltéréssel, de majdnem azonos módon készítjük, a végeredmény mindig ugyan olyan ellenállhatatlanul finom. Én is nagyon szeretem ezt az egyszerű ételt. Csak az a baj vele, hogy nem győzöm olyan gyorsan sütni, ahogy fogy.
Hozzávalók:
1 kg krumpli (hámozva)
3 tojás
2 evőkanál tejföl
2 gerezd fokhagyma
2 mokkáskanál só
1 mokkáskanál ételízesítő
1 mokkáskanál bors
8-10 evőkanál liszt
A krumplit meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Kinyomkodjuk krumpli levét, beleütjük a tojásokat és jól elkeverjük, hogy a tojás jól elvegyüljön. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sót, az ételízesítőt, a borsot, a tejfölt és alaposan összekeverjük, legvégül beledolgozzuk a lisztet. Ha túl hígnak találjuk, tegyünk bele még lisztet.
Egy serpenyőbe olajat forrósítunk és kanál segítségével halmokat teszünk bele, amelyeket egy kicsit ellapítunk. A tócsnik mind két oldalát szép pirosra sütjük.
Ha apró lyukú reszelőn reszeljük a krumplit, akkor nem kell kicsavarni és a sütéshez elég néhány kanálnyi zsiradékot forrósítani a serpenyőbe, és abban megpirítani a tócsnikat,
A ropogósra sült tócsnikat tálalhatjuk, tejföllel és reszelt sajttal, vagy ketchupppal, de önmagában is isteni finom.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése