Imádom a csalamádét. Nem csak az íze miatt, hanem a látvány miatt is. Gyönyörű szín és íz kavalkád. Minél több fajta zöldséget használunk annál színesebb lesz a végeredmény. A zöldségek aránya tetszőlegesen variálható. Abból a zöldségből teszünk bele a legtöbbet, amit a legjobban szeretünk.
Egy hónap várakozás után már fogyaszthatjuk is, de a jövő évi csalamádéig is eláll a hűvös kamrában.
Hozzávalók:
7 kg tisztított zöldség
(piros-, zöld-, fehérpaprika, zöldparadicsom, uborka, sárgarépa, hagyma, káposzta)
6 dl 10%-os ecet
40 dkg cukor
10 dkg só
1 teáskanál szalicil
1 teáskanál borkénpor
A zöldségeket vékony szeletekre vágjuk, vagy gyaluljuk. Jól átforgatjuk, hogy a különböző zöldségek összekeveredjenek. Rászórjuk a cukrot, a sót, ráöntjük az ecetet, majd utoljára a borkénport és a szalicilt, majd alaposan összekeverjük.
Másnapig "pihentetjük" a csalamádét (ha lehetőségünk van rá, néhányszor keverjük össze), majd üvegekbe töltjük.
Alaposan megnyomkodjuk az üvegek tartalmát, hogy jó tömör legyen, és ne legyen közötte levegő. Az savanyúság tetejére teszünk néhány szem borsot, mustármagot és 1-1 babérlevelet és egy csipetnyi szalicilt. Mivel elég sok levet vernek a zöldségek,a maradék levet rá kell önteni a csalamádé tetejére.
A megtöltött üvegeket lezárjuk, és véglegyes helyükre tesszük a kamrában.
Az általam készített vágott savanyúság arányai a következők voltak: 1 kg fehér paprika, 50 dkg piros és zöld kápia vagy pritamin paprika, 1 kg uborka, 50 dkg zöldparadicsom, 25 dkg sárgarépa,50 dkg hagyma, 3,25 kg káposzta. Ez a mennyiség 9 db, 7 dl-es üveg csalamádé készítéséhez elegendő.
Jó savanyúság készítést kívánok!
Szia, ne haragudj, lehet,hogy butának tünik a kérdésem, de a borkén, az a borkösav, vagy egy teljesen más dologról van szó?
VálaszTörlésSzia ez nem buta kérdés :). A borkén és a borkősav két különböző dolog. A borkősavat szörpökhoz szoktam használni. A borkén nem engedi, hogy megbarnuljon a savanyúság, vagy akár az őszibarack, körte ...befőt. A borként borászok is használják. De csak nagyon kicsi mennyiségben kell használni. Közértben, áruház láncokban kapható mind a két termék. :)
TörlésSzalicil helyett mehet bele más? Köszönöm
VálaszTörlésIgen, nátrium-benzonát is tökéletes bele.
TörlésNagyon jónak tünik a recept nem sok az ecet? Köszönöm. Jövő héten megcsinálom.
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik a recept. 7 kg zöldséghez nem sok a 6 dl 10%-os ecet. Víz nem kell rá, csak a cukor, a só és az ecet. Ezekből illetve a zöldségekből kioldódó léből lesz a savanyúság leve. Sok sikert kívánok az elkészítéshez.
TörlésKöszönöm
TörlésKérlek mielöbb válaszolj köszönöm
VálaszTörlés