Egy tartalmas leves után kiváló második fogás. Egy régebbi Vidék íze újságban találtam rá erre a könnyű "édességre". Ízeiben kicsit hasonlít a rizsfelfújtra, csak az állaga sokkal lágyabb, krémesebb. Viszont a nokedlire semmiben sem hasonlít, csak annyiban hogy úgy főzzük ki, mint a hagyományos nokedlit, de sem az ízes, sem állaga nem hasonlít rá. Ezek a galuskák csodásan könnyű, légies állagúak lesznek. A vaníliás szósztól pedig csodásan szaftos lesz az tészta.
Langyosan tálaljuk, de hidegen is nagyon finom. De ha valami oknál fogva nem bírunk magunkkal, és forrón neki látunk a lágy tésztának, biztatok mindenkit, hogy nyugodtan tegye azt. Csak egy valamire kell vigyázni. Nevezetesen arra, hogy a forró étel ne égesse össze a szánkat.
Hozzávalók:
5 evőkanál porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1,5 dl tejszín
7 tojás
7 tojás
22,5 dkg liszt
7+5 dkg vaj
A tejet felforraljuk 7 dkg vajjal, majd belekeverjük a lisztet. Levesszük a tűzről és egyesével beledolgozunk 4 egész tojást.
Lobogón forró vízben, több részletben kifőzzük a galuskákat. (Ugyan úgy szaggatjuk ki, mint a hagyományos nokedlit). Amint feljönnek a víz tetejére, leszűrjük.
3 tojássárgáját összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, 5 dkg olvasztott vajjal és a tejszínnel. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a kikevert krémhez keverjük, majd belefogatjuk a galuskát.
Egy közepes jénai edényt vagy tepsit kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, és belesimítjuk a tésztát.
A sütőt 160 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük.
Még melegen megszórjuk porcukorral és kockára vágva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése