A leveles hájas igazi téli sütemény, hiszen a disznóvágások során sok háj került a hűtőszekrényekbe, és a tészta készítésének is inkább a hűvösebb idő kedvező. A szilveszteri készülődéshez nálunk hozzátartozik a hájas süti, mert amióta az eszemet tudom, Anyukám ilyenkor mindig ezt sütötte. A testvéremnek is ez az egyik kedvenc sütije, ezért az idén, Anyukámmal közösen elkészítettük Neki. Mondhatom nagyon örült a hájas finomságnak. De a család többi tagja is előszeretettel falatozta a vastagon porcukorba burkolódzott, finoman roppanó, mégis légiesen könnyű diós sütit.
Hozzávalók:
Tésztához
60 + 10 dkg rétesliszt
40 dkg tisztított, darált sertésháj
2 evőkanál tejföl
1 tojás
1 dl fehér bor vagy 1 evőkanál ecet
1 csapott mokkáskanál cukor
pici só
1 dl szódavíz
Töltelékhez
darált dió,
ízlés szerinti kristálycukor
pici tej
A hájat 10 dkg liszttel habosra keverjük és hűtőszekrénybe tesszük.
A többi alapanyagból rétestészta jellegű tésztát készítünk, és kb. 20 percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és a hájat óvatosan késsel rákenjük. Nem nyomkodjuk, csak rásimítjuk! Először a tészta egyik harmadát behajtjuk, majd a másik oldalról is felhajtjuk a tésztát. Az így kapott téglalapot ismét három részbe hajtogatjuk. 20 percet pihentetjük hideg helyen, és ezt a folyamatot 20 perces időközökkel még kétszer ismételjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a darált diót, kevés tejjel összekeverjük. Ne legyen folyós!
Végül lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk és kb. 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk.
Tölteléket teszünk bele és háromszögekké alakítjuk, a sarkait egy kicsit összenyomjuk.
200 fokosra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük. Még forrón porcukorba forgatjuk a sütiket.
A tésztát akkor tudunk szép egyenes szélű négyzetekké vágni, ha a tűzhely lángjánál megforrósított késsel végezzük ezt a műveletet. Sercegjen, amikor vágjuk! Ha kell, melegítsük újra a kést!
Lekvárral is nagyon finom, de akkor csak jó minőségű, kemény, házi lekvárral készítsük, mert a zselésítővel készült lekvárok kifolynak a tésztából.
Nagyon jó étvágyat kívánok ehhez a finom sütihez!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése