Olyan sós sütemény receptjével készültem nektek, amelyet nem kell dagasztani,ezért a pihentetést leszámítva elég gyorsan elkészíthető. A pihentetésre szánt egy óra alatt elkészíthetünk a kiflik mellé egy finom levest.
Már többféle sajtos kifli receptjét kipróbáltam már, de ez az egyik legfinomabb. A kifli tésztájára kent vaj miatt sokáig puha marad.
A szilveszteri iszogatáshoz, vagy majd a nyári bográcsozáshoz is kitünő borkorcsolya.
Akár tél van, akár nyár érdemes kipróbálni ezt a finom sós süteményt.
5 dkg élesztő
2 mokkáskanál cukor
1dl tej
70 dkg liszt
2 kicsi pohár kefir
2 tojás
1 dl étolaj
1 teáskanál só
25 dkg vaj
1 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
tojás a lekenéshez
a tetejére reszelt sajt, szezámmag
Az élesztőt a cukorral elkevert tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a sót, a tojásokat, az étolajat, a kefirt és a felfuttatott élesztőt. Közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle és 8 részre osztjuk.
A vajat habosra keverjük a sóval és négy részre osztjuk.
2-2 tészta gombócot kerek lappá nyújtunk. Az egyiket megkenünk egy adag sós vajjal és beborítjuk a másik lappal. 12 cikkre vágjuk a tésztát és kifliket formázunk belőle. Ugyan így járunk el a többi tésztával is.
Tepsibe tesszük a kifliket és 1 órát pihentetjük, majd megkenjük tojással és a tetejét megszórjuk sajttal vagy szezámmaggal.
160 fokosra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Ha kipróbáljátok remélem nem fogtok csalódni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése